Cook!

Worteltaart noten & citroenglazuur

Worteltaart noten & citroenglazuur

Worteltaart is een troostend taartje, smeuïg, licht zoet, met verwarmende specerijen. Deze worteltaart met noten en citroenglazuur heeft een lekkere crunch van noten en een frisse, lichtzure roomkaas topping. Een mooie tegenhanger en aanvulling op de specerijen. Maak deze taart gerust een dag van tevoren want de tweede dag is hij nog lekkerder.

Er zijn mensen die houden van een vaste structuur en mensen die houden van een lichte en smeuïge variant. Deze taart is licht en luchtig.

Wortel natuurlijke zoet

Wortelen worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt om gebak zoeter te maken. Suiker was in die tijd voor de meeste mensen niet te betalen. In die tijd waren wortelen over het algemeen geel of rood. Pas in de 17e eeuw werden oranje wortelen voor het eerst geteeld in Nederland. Wortels maar ook dadels worden steeds vaker ingezet als natuurlijke zoetmaker.

Ingrediënten

4 eieren

1 tl vanille extract

300 ml zonnebloemolie

300 gr fijne kristalsuiker

1,5 el citroensap

0,5 tl zout

75 gr walnoot, grof gehakt

50 gr pecannoten, grof gehakt

300 wortels, grof geraspt

240 gr bloem

1,5 tl kaneelpoeder

0,5 tl kruidnagel

0,5 tl gember

1 tl baking soda

2 tl bakpoeder

 

Glazuur

200 gr roomkaas

75 gr roomboter, op kamertemperatuur

75 gr poedersuiker

2 tl honing

2 tl citroenrasp

1 tl citroensap

Worteltaart noten & citroenglazuur

Bereiding

Bakvorm invetten

Verwarm de oven voor op 170C (hetelucht). Vet de bodem van een springvorm van ca 23 cm in, leg er een vel bakpapier op, sluit de springvorm, knip de randen van het papier eraf en vet de vorm inclusief het papier helemaal in.

Ingrediënten mengen

Klop in een  schaaltje de eieren met het vanille extract los. Klop dan in een grote kom 1 a 2 minuten, met een mixer de zonnebloemolie en suiker. Voeg de eieren met vanille, het citroensap en zout toe. Niet te lang kloppen. Meng er met een spatel de wortels en noten door.

Zeef nu boven de kom met het eimengsel de bloem, specerijen, baking soda en bakpoeder. Spatel rustig door elkaar. Niet te lang roeren (mag klontjes hebben), dat komt de luchtigheid niet ten goede.

Taart bakken in de oven

Giet het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad, en bak ca. 60/70 minuten in de voorverwarmde oven. Check tussendoor. Een in het midden gestoken spies moet er droog uitkomen. Als de taart te donker wordt tijdens het bakken (waarschijnlijk na ca 30/40 min) dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie. Haal uit de oven en plaats op een rooster. Laat afkoelen in de vorm.

Roomkaas topping maken

Klop de boter met een mixer helemaal glad en voeg dan de roomkaas, poedersuiker, honing en citroenrasp toe. Klop nog 1 minuut en bestrijk de volledig afgekoelde taart ermee. Garneer eventueel met wat noten.

Worteltaart noten & citroenglazuur

 

Reacties

  1. Sandra says:

    januari 11th, 2021 at 7:16 pm (#)

    Heerlijk recept en toppertje

  2. Inge van Duijnhoven says:

    januari 12th, 2021 at 11:30 am (#)

    Dank je wel! Fijn om te horen. Hartelijke groet, Inge

  3. Kelly says:

    april 2nd, 2021 at 8:54 am (#)

    Deze lijkt mij enorm lekker! Ga hem vandaag maken we vieren morgen (alvast) Pasen. Is het verstandig de topping ook al vandaag erop te doen? Of kan ik dat beter morgen doen? En bewaar je hem dan in de koelkast tot de volgende dag?

  4. Inge van Duijnhoven says:

    april 2nd, 2021 at 9:58 am (#)

    Beste Kelly, Vaak is de taart de dag erna nog lekkerder, dus goed idee! De topping zou ik er dan morgen op doen. De taart niet in de koelkast bewaren. Gewoon onder plasticfolie of in een taartdoos. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond