Busy & lazy

Vruchtenbrood uit Engeland

Vruchtenbrood gemaakt met thee

Dat Engelsen heerlijk vruchtenbrood en cake kunnen maken wist ik al maar meestal is het veel werk. En ik houd over het algemeen van groots resultaat met niet (te) veel werk… Tijdens een vakantie in Engeland vond ik in een museum een boekje met recepten van ‘Royal Teas’. Over deze ‘Seasonal recipes from Buckingham Palace’ schreef ik een blog.

Gedroogd fruit weken

In dat boekje vond ik dus dit recept voor Tea Bread. En dat is nogal letterlijk want het gedroogde fruit wat erin zit wordt 12 uur geweekt in thee. Klinkt al ingewikkeld maar geloof me, buiten het weken, staat dit brood binnen 30 minuten in de oven.

Welke thee?

In het recept maken de koks gebruik van Earl Grey. Daar houd ik zelf niet zo van dus wij hebben Rooibos gebruikt (naturel). Een volgende keer ga ik overigens Oolong thee gebruiken (van Blanche Dael). Die geur past zo goed bij het gedroogde fruit dat het zonder meer een succes moet zijn. Maar Oolong thee is lang niet overal verkrijgbaar dus vandaar de Rooibos.

Hoe eet je dit ‘brood’?

Dit vruchtenbrood, wat eigenlijk ook wel lijkt op een vruchtencake of ‘fruitcake’, kun je zo eten bij een kop koffie of thee. Boter en jam maakt het extra lekker, of bijvoorbeeld Franse kaas of oude geitenkaas. Allemaal heerlijk.

Snel brood bakken

Vind je het leuk om zelf brood te bakken maar wil je geen uren in de keuken staan? Op de site staan een aantal broodrecepten zonder broodmachine en zonder rijzen. Dit ‘gewone’ brood is het absolute toprecept van de site en is via Pinterest al duizenden keren opgeslagen.

Brood bakken in 30 minuten

Rozijnenbrood bakken in 30 minuten

Ingrediënten

Voor 1 brood

Bakvorm van 900 gr (of ca 26×11 cm)

150 ml kokend water

2 zakjes Rooibos, Earl Grey of Oolong

120 gr lichtbruine basterdsuiker

250 gr gedroogd fruit (abrikozen, cranberry, rozijnen, blanke rozijnen)

180 gr bloem

2 tl bakpoeder

1 tl koek- of speculaaskruiden

2 kleine eieren (ca 75 gr)

3 el honing

Vruchtenbrood met boter en jam

Vruchtenbrood met kaas

Bakvorm met bakpapier bekleden

Bakvorm met bakpapier bekleden

Bereiding

Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Schenk het kokende water over de theezakjes en laat een paar minuten trekken. Verwijder de zakjes en voeg het suiker en gedroogd fruit toe. Meng door elkaar, dek af met plasticfolie en laat 12 uur weken (hoeft niet in de koelkast).

Verwarm de oven op 170C.

Vet de vorm licht in met boter. Bekleed de vorm met bakpapier. Ik doe dat meestal door met een stift een omtrek te maken op een vel bakpapier. Past precies. Zorg dat de stiftrandjes aan de onderkant zitten zodat het niet in je voedsel komt (zie foto’s).

Meng de bloem, bakpoeder en koekkruiden in een kom en roer met een garde even goed door zodat alles goed gemengd is. Klop de eieren even los in een kommetje en voeg toe samen met het gedroogd fruit mengsel. Spatel alles goed door elkaar. Schep in de vorm en zet op een bakplaat in het midden van de oven.

Verwarm de honing in een pannetje. Bak het brood ongeveer 20/25 minuten en haal uit de oven. Bestrijk met een kwastje de bovenkant royaal met de warme honing. Zet terug in de oven en bak nog ca. 10 minuten (of iets langer). Dek indien nodig de laatste minuten de bovenkant af met aluminiumfolie. Het brood is goed als een satéprikker er droog uitkomt. Laat in de vorm afkoelen op een taartrooster.

Zelf vruchtenbrood maken

 

Reacties

  1. Monique Slaats says:

    november 16th, 2021 at 2:47 pm (#)

    Deze cake ziet er weer goed uit met de spannende ingrediënten. Ik heb hier nog wel Oolong thee staan, zelfs de Milky Oolong thee die past met zijn subtiele melksmaak nog beter bij deze Engelse Fruitcake! Oolong thee kan je ook prima kopen bij de chineese toko of een goede theewinkel, maar hij is overal best duur, maar super lekker! Dus Inge als jij een plakje cake meebrengt, dan heb ik een bijpassend kopje thee! Kom maar op.
    Haha.

    Groetjes,

    Monique

  2. Inge van Duijnhoven says:

    november 16th, 2021 at 4:44 pm (#)

    Klinkt goed Monique maar ik vrees dat dit vruchtenbrood al verorberd is… de dag dat ik een recept plaats is niet altijd dezelfde dag dat ik het maak. Voor het plaatsen nog het recept uitschrijven, inleidende tekst erbij, foto’s nabewerken, pagina in WordPress aanmaken, het kost wat tijd 😉 Groetjes Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond