Busy & lazy

Vegetarische Arabische soep

Vegetarische Arabische soep

Minstens een keer per maand staat deze vegetarische Arabische soep hier op tafel. Met een lekkere schep Griekse yoghurt en een stuk rustiek brood erbij hebben wij dan heerlijk gegeten. En ik maak deze soep niet voor een dag maar meteen een grote pan. Want in de koelkast blijft deze maaltijdsoep  zeker een dag of 5 goed. Ik warm dan alleen op wat ik nodig heb.

Specerijen uit de keukenkast

In deze verse soep, die wel wat wegheeft van Harira of een gekruide tomatensoep,  zitten behoorlijk wat specerijen. De meeste ervan heb je waarschijnlijk in je keukenkast staan. En als dat niet zo is haal het dan in huis. De specerijen die ik hier gebruik kom je in veel van mijn recepten tegen. Dus ben je een terugkerende bezoeker, dan schaf je het niet voor niets aan…

Mealpreppen

De truc om soep, en sowieso eten in het algemeen, langer goed te houden is snel terug koelen na bereiding. Zodra de soep klaar is giet ik deze in een stevige plastic bak en zet die in een met ijskoud water gevulde gootsteen. Binnen een mum van tijd is je soep gekoeld en kan deze de koelkast in. Dat doe ik ook met saus, curry, eigenlijk met alles wat ik na bereiding in de koelkast wil bewaren. Bacteriën krijgen geen kans en je eten blijft langer goed. Met sporten, halen en brengen van kinderen, of lange werkdagen is dit een goede manier om snel en toch vers te eten.

Overigens kun je deze soep goed invriezen. De meeste van mijn soeprecepten zijn behoorlijke hoeveelheden. Meestal heb ik dan ook een voorraadje in de vriezer.

Nog meer soep..

Wil je meer van mijn soepen maken, wat altijd een goed idee is natuurlijk.. Probeer dan bijvoorbeeld de;

Pompoensoep met Garam masala

Tomatensoep met cannellinibonen & aubergine

Vegetarische erwtensoep

Broccoli & courgettesoep

Ingrediënten

Voor ca 6 personen

2 el olie

2 uien, fijn gesnipperd

4 el tomatenpuree

2 tenen knoflook, fijn gehakt

2 tl paprikapoeder, mild

½ tl gerookt paprikapoeder

1 tl kerriepoeder

1,5 tl gemalen komijn

½ tl kruidnagelpoeder

1 Laurierblad

2 tl harissa (rozenharissa)

2 tl grof zeezout

1 tl grof gemalen peper

1 Liter groentebouillon

2 blikken tomatenblokjes (samen ca 800 gr)

2 blikken kikkererwten (samen ca 800 gr), uitgelekt en afgespoeld

3 zakken bruine linzen (Hak), uitgelekt en afgespoeld

15 gr koriander, blad en steeltjes fijn gesneden + paar blaadjes garnering

Dikke Griekse yoghurt en rustiek brood

Vegetarische Arabische soep

Bereiding

Doe de olie samen met uien, knoflook, tomatenpuree en alle specerijen in een pan en bak op heel lage temperatuur in 5 minuten gaar. Neem de tijd en zet het vuur niet hoog dan verbranden de specerijen.

Voeg dan het laurierblad, harissa, zout, peper, bouillon en tomatenbokjes toe. Breng aan de kook en verlaag dan de temperatuur. Laat 30 minuten garen en zachtjes pruttelen. Doe dan de kikkererwten, linzen en koriander erbij. Laat nog 10 minuten trekken. Haal het laurierblad eruit en serveer met de Griekse yoghurt, wat korianderblad, brood en voor de liefhebber wat extra harissa.

Vegetarische Arabische soep

Reageer, je e-mail wordt niet getoond