Cook!

Botermalse varkenshaas met saus

Varkenshaas met groene kruidensaus

Dit is niet zomaar varkenshaas met groene kruidensaus.  Er zit namelijk gember, koriander, rode wijnazijn, jalapeňo en sojasaus in. Zomaar wat ingrediënten die van zichzelf al heel veel smaak hebben. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je deze samenvoegt. Dan ontstaat een saus bomvol smaak. Als je dan ook je vlees hier nog een nacht in marineert krijg je een feestje in je mond.

Vlees marineren

Vlees wordt lekker mals als het gemarineerd is. In een marinade zit naast een vet element vaak ook een zuur element. Meestal bedoeld om bindweefsel af te breken. In varkenshaas zit weinig tot geen bindweefsel omdat dit stukje vlees weinig beweging heeft gehad. Toch doen de ‘zure’ smaken in deze marinade goed hun werk. De marinade trekt lekker in het vlees en de smaak blijft ook na het bakken goed bewaard.

Twee recepten met varkenshaas

Dit vlees was zo lekker dat ik er twee varianten mee gemaakt heb. Een wrap met varkenshaas en groene kruidensaus en noedels met varkenshaas en groene kruidensaus.

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 el zonnebloemolie

700 gr varkenshaas

 

Marinade/saus:

3 jalapeňopepers (zijn niet heet)

Sap van 1 citroen

2 el rode wijnazijn

1 el lichte Chinese sojasaus

50 ml zonnebloemolie

2 el honing

½ tl grof zeezout

20 gr peterselie, blad en steel

20 gr koriander, blad en steel

15 gr munt, alleen blad

3 knoflooktenen

Gemarineerde varkenshaas in groene kruiden

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en maal helemaal fijn. Leg de varkenshaas in een schaal en schenk de marinade erover. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.

Varkenshaas bakken

Laat de varkenshaas goed op kamertemperatuur komen (min 45 min uit de koelkast). Verwarm de oven voor op 200C. Verhit een koekenpan met 2 el zonnebloemolie. Dep de varkenshaas droog en bak in 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin.

Varkenshaas in de oven

Dek je (ovenbestendige) pan af met aluminiumfolie (of leg de varkenshaas op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie) en laat 7 minuten verder garen in de oven. Haal uit de oven, leg op een bord, dek af met de aluminiumfolie, en laat 10 minuten rusten. Snijd daarna in plakken.

Verwarm de overgebleven marinade/saus in een pannetje en laat 2 minuten zachtjes koken.

Varkenshaas met groene kruidensaus

Reacties

  1. Gerry says:

    juni 26th, 2022 at 2:57 pm (#)

    Ga het vandaag maken !!!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juni 27th, 2022 at 11:36 am (#)

    Leuk Gerry! Hoop dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond