Cook!

Thaise rode currypasta

Thaise rode currypasta

Deze Thaise rode currypasta is super veelzijdig en samengesteld uit heerlijke Aziatische ingrediënten. Om je te inspireren heb ik er twee gerechten mee gemaakt. Een fluweelzachte Thaise zoete aardappelsoep die verfijnd van smaak is, niet te scherp en heel veel smaak heeft. Mijn buurvrouw zal blij zijn want ze kon niet wachten tot dit recept online kwam… Ook maakte ik een Thaise curry met garnalen en kokosmelk.

Chilipepers met of zonder zaadjes?

In deze currypasta zitten drie rode chilipepers. Dat lijkt veel maar ik heb de zaadjes en zaadlijsten eruit gehaald. Daarmee ontstaat een currypasta die veel smaak heeft maar niet heet is. Voor een pittiger smaak kun je de zaadjes erin laten. Wil je de hitte zelf controleren dan kun je er ook voor kiezen om gedroogde chiliflakes aan je gerecht toe te voegen. Op die manier betekent het eventueel toevoegen van extra currypasta niet meteen dat je gerecht (nog) veel heter wordt. Dit in tegenstelling tot kant en klare Thaise currypasta’s, die vaak zo heet zijn dat andere smaken verloren gaan.

Kaffir limoenblaadjes en verse laos, waar haal je dat?

Verse kaffir limoenblaadjes zijn een essentieel onderdeel van Thaise currypasta. Te koop in de beter gesorteerde Aziatische toko. Meestal ingevroren als losse blaadjes dus lang houdbaar. Je ontdooit alleen wat je nodig hebt. Kun je de limoenblaadjes niet vinden gebruik dan de rasp van een limoen (koop alsjeblieft niet de gedroogde blaadjes, die smaken nergens naar). Ook verse laos koop je bij de toko, of bij een heel goed gesorteerde grote supermarkt. Zit er geen toko bij jou in de buurt? Gebruik dan 2 tl gedroogde laos (galangal). Dit koop je in poedervorm in bijna elke supermarkt. De currypasta zal wel wat minder krachtig en fris worden.

Currypasta invriezen

Deze currypasta is makkelijk in te vriezen. 1 recept van deze pasta is ongeveer 12 el. Dat is voldoende voor 1 recept soep en bijvoorbeeld 2x de Thaise viscurry. Verdeel per portie en ontdooi wat je nodig hebt.

Ingrediënten

3 rode pepers, zaadjes en zaadlijst verwijderd, grof gehakt

1 stengel citroengras, in grove stukken (eventueel buitenste blad verwijderen)

3 cm verse laos, in grove stukken

2 sjalotten, grof gehakt

3 tenen knoflook, grof gehakt

1 el rietsuiker

5 kaffir limoenblaadjes, nerf verwijderd, grof gesneden (of rasp van 1 limoen)

1 el korianderpoeder

1 tl komijnpoeder

¼ tl grof gemalen peper

1 tl kardemompoeder

1 tl grof zeezout

70 ml zonnebloemolie

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een foodprocessor. Giet tijdens het mixen de olie in een dunne straal bij de ingrediënten. Mix tot een gladde massa.

Thaise rode currypasta

Reageer, je e-mail wordt niet getoond