Cook!

Dunne krokante zanddeeg bodem maken

Tartelettes zanddeeg maken

Tartelettes worden gemaakt van zanddeeg en dit is een lekker basisrecept waarmee je zelf een grote taartbodem of een aantal kleine taartjes kunt maken. Het recept voor dit deeg is simpel en in 5 minuten klaar. Daarna een uurtje rusten en je kunt gaan bakken. De kunst is om het deeg mooi dun te rollen zodat je een fijne dunne maar knapperige bodem krijgt.

Wanneer het deeg in de vorm zit kun je deze meteen vullen en afbakken. Zanddeeg leent zich ook goed om blind af te bakken (zie bij bereiding). Voeg dan later een vulling toe die niet in de oven hoeft.

Recepten met zanddeeg

Met zanddeeg kun je de mooiste taarten maken. En wat geeft het als het er de eerste keer wat rommelig uitziet? Practice makes the master…  Ik had ook vier pogingen nodig voordat ik een mooie taartbodem kon bakken. Maak met dit deeg bijvoorbeeld deze prachtige aardbeientaart met banketbakkersroom, verse aardbeien en limoenmeringue. Je kunt ook deze citroenmeringuetaart maken, die is ook heerlijk.

Baktijd zanddeeg

Zie voor het maken van het deeg de uitleg bij bereiding onderaan. Dit recept is voldoende voor:

1 grote taart tot 22 cm. =  17 minuten afbakken op 170C (hetelucht). Laat 10 minuten afkoelen in de vorm op een rek en haal er dan voorzichtig uit.

8 taartjes ca 10 cm. = 15 minuten afbakken op 170C (hetelucht). Laat 10 minuten afkoelen in de vorm op een rek en haal er dan voorzichtig uit.

12 a 14 mini-taartjes -minimuffinformaat = 12 minuten afbakken op 170C (hetelucht). Laat 5 minuten afkoelen in de vorm op een rek en haal er dan voorzichtig uit.

Deeg over? Rol uit, steek met een vormpje koekjes uit en bak ongeveer 8 min op 170C (hetelucht). Of vries in voor later.

Welke bakvorm gebruiken?

Vaste bakvorm of vorm met losse bodem:

Rond, rechthoek, vierkant, groot of klein maakt niet uit. Rol een lap(je) deeg uit wat zo breed is als je bodem en rand samen. Til op en rol bij een grote taart deze lap over je deegroller. Leg voorzichtig in de vorm en modelleer. Snijd de bovenkant netjes bij met een scherp mes. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet een halfuur in de koelkast. Zie foto’s onderaan.

Tip: Heb je niet zoveel bakvormen in huis bak de deegbodems op de achterkant van een grote muffinvorm waarbij je een stevig glas gebruikt om een mooi rondje uit het deeg te steken. Vet de muffinvorm in en leg het plakje deeg op de bolle kant. Duw voorzichtig aan. Gebruik eventueel de binnenkant van een kleine muffinvorm voor mini-gebakjes.

Bakring(en) gebruiken: 

Als je erover denkt om een vorm voor tartelettes te kopen dan adviseer ik deze ringen. De bakplaat met bakpapier fungeert als bodem. De ringen hebben gaatjes in de zijkant waardoor het vocht beter weg kan. Dat zorgt voor nog krokanter deeg. Je hebt ze in allerlei maten. Plaats je bakring op het uitgerolde deeg en snijd een rondje uit ter grootte van de vorm. Leg in de vorm. Rol de rest van het deeg opnieuw uit en maak repen van het deeg. Bekleed de zijkant. Druk de zijkant van het deeg zachtjes vast op de bodem. Snijd de bovenkant netjes bij met een scherp mes. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet een half uur in de koelkast. Zie foto’s onderaan.

Bewaren

Deze tartelettes kun je in een goed luchtdicht afgesloten trommel ongeveer 4 a 5 dagen bewaren. Een eenmaal gemaakte taart eet je het liefst binnen twee dagen op. Anders wordt het deeg wat zacht en dat is jammer.

Ingrediënten

Voor 1, 8 of 12 taartjes: zie uitleg boven

120 gr bloem

30 gr amandelmeel

50 gr poedersuiker

Flinke snuf zout

De helft van een klein losgeklopt ei

75 gr koude boter, in kleine blokjes

Zanddeeg uitsnijden

Bakvorm vullen zanddeegTartelette zanddeeg deeg maken

Tartelette zanddeeg deeg maken

Tartelette zanddeeg deeg maken

Zanddeeg maken

Zanddeeg maken

Grote zanddeegbodem

 

 

Bereiding

Deeg maken

Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boterblokjes in een foodprocessor* (met de messen). Laat draaien tot het geheel kruimelig is, gaat snel, minder dan 1 minuut. Voeg dan het ei toe en laat draaien tot het samenkomt tot een deeg. Gebeurt in minder dan 1 minuut dus draai beslist niet te lang! Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed nog even heel kort door met de hand (kort! een paar slagen). Is het te plakkerig dan wat bloem toevoegen. Maak een plak van ca 15 cm en verpak in plasticfolie. Leg een uur op de koudste plek in de koelkast om te rusten.

* Heb je geen keukenmachine wrijf dan alles tussen je vingers tot het kruimelig is. Voeg het ei toe en kneed tot een deeg. Niet te lang. Zorg voor koude handen anders smelt de boter en dat is niet de bedoeling. Koel je handen eventueel tussendoor met koud water.

Haal het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol uit tot een lap van ongeveer 3 mm dikte. Voor verwerken tot grote en kleine taarten plus baktijden zie uitleg bovenaan.

blind bakken

Vul je de taartjes achteraf? Dan bij voorkeur blind bakken. Leg wat bakpapier op het deeg in de vorm(pjes) en vul met droge bonen of bakparels. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet omhoog komt.

Kleine zanddeegbodem Kleine zanddeegbodem

Reageer, je e-mail wordt niet getoond