Cook!

Feestelijke chocoladetaart met karamel

Taart met karamel & chocolade

Er zijn weinig smaken die zo goed met elkaar combineren als karamel en chocolade. Voeg daar nog koffie aan toe en het plaatje is compleet. Deze taart is dan ook ontzettend lekker. Daarnaast vind ik het een plaatje om te zien, een mooi en elegant taartje. De drie onderdelen van deze taart zijn goed te maken, ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met taarten bakken.

Dulce de leche karamel maken

Voor de karamel in deze taart gebruik ik dulce de leche. Dat is niet meer dan een blikje gecondenseerde melk. De makkelijkste manier van karamel maken ooit! Ik voegde er room en koffie aan toe en maakte er een karamelbavarois van die een beetje smaakt naar koffie met salted caramel. Overigens is het een bavarois en geen mousse want daar zit ei in.

Taart voor kinderen

In de bavarois en ganache van deze taart zit koffie verwerkt. Wil je de taart ook voor kinderen maken? Laat dan gerust de koffie weg. Dan is de taart nog steeds heerlijk.

Bladgoud als garnering

Als garnering heb ik aan deze taart chocoladeboontjes toegevoegd en een beetje bladgoud. Niet goedkoop maar ik vond het leuk om er een keer mee te experimenteren. Losse vellen koop je online bij Baktotaal.

Meer recepten met dulce de leche karamel

Omdat ik de bavarois zo lekker vond heb ik er ook een mooi toetje mee gemaakt. Dezelfde mousse en ganache maar dan in een mooi glas. Een makkelijk en mooi dessert wat goed te maken en voor te bereiden is (snel online).

En omdat ik wat dulce de leche overhad heb ik ook nog snelle en makkelijke appeltaartjes gemaakt. (binnenkort online)

Nieuwsgierig naar mijn andere taartrecepten? Gebruik de tag ‘zoet’ op de homepage…

Ingrediënten

Voor 1 taartje (6 / 8 personen)

De bodem:

1 grote tartelette

De taartvulling:

½ recept dulce de leche

250 ml slagroom

Zakje oplos espresso van 1,8 gr

¼ tl fijn zeezout

2 blaadjes gelatine (formaat dr. Oetker 11×7 cm)

De chocoladelaag en afwerking:

1 recept ganache

Chocolade koffieboontjes

Nougatine (bakproducten)

Optioneel: bladgoud

Taart chocolade & karamel

Taart chocolade & karamel

Bereiding

Maak de taartvorm en dulce de leche eventueel een dag van tevoren.

De taartvulling / bavarois maken:

Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water. Doe de dulce de leche in een pannetje samen met het zout en verwarm. Roer voortdurend met een garde over de bodem anders brandt de karamel aan. Doe zodra de karamel warm begint te worden de koffie erbij en laat al roerend oplossen.

Zodra de karamel goed heet is zet je het vuur uit. Knijp de gelatine goed uit en doe bij de karamel. Blijf roeren met een garde tot het helemaal opgelost is. Laat daarna afkoelen tot lauw. Roer tussendoor anders krijg je klontjes. Klop de slagroom lobbig (dus niet helemaal stijf) en spatel een derde door de lauwe karamel. Dan weer een derde en tenslotte de rest. Giet de bavarois in de tartelette maar laat een randje aan de bovenkant vrij voor de ganache. Zet de taart een halfuur in de koelkast.

De taart afwerken:

Maak de ganache volgens recept en schenk een dun laagje over de bavarois. Zet in de koelkast. Haal de taart een uur voor het serveren uit de koelkast (kamertemperatuur is lekkerder en de ganache is dan zachter). Garneer met de nougatine en koffieboontjes en serveer.

Tip: Wil je deze taart een dag van tevoren maken? Zet de taart na het opstijven op een koele plek maar niet perse in de koelkast. Anders wordt de bodem wat zacht.

Mooi feestelijk chocoladetaartje

Reageer, je e-mail wordt niet getoond