Recepten

Stoofvlees uit Ethiopië

Stoofvlees uit Ethiopië

Dit stoofvlees uit Ethiopië wordt gemaakt van kip of rundvlees en is gewoonlijk heel erg heet van smaak. De meesten van ons zijn dat niet zo gewend. Daarom heb ik een versie gemaakt die wel heel veel smaak heeft maar niet heel heet is. Je proeft de verschillende pepers maar nooit wordt je tong verlamd van de hitte of raak je de smaak van de andere ingrediënten kwijt. Dit stoofgerecht wordt gemaakt met Berbere specerijen.

Berbere specerijenmix

Jaren geleden maakte ik voor het eerst zelf mijn eigen ‘Berbere’ specerijenmix. Je kon het in die tijd hier nog nergens  kopen en ik had het nodig voor een recept uit het boek Nopi van Ottolenghi. Specerijen spelen een belangrijke rol in veel van mijn recepten en daarom schreef ik er een blog over. De ‘Berbere’ specerijenmix is zo smaakvol dat ik er graag nog iets anders mee wilde doen. Al googelend kwam ik op het gerecht ‘Doro Wat’ uit Ethiopië. Het is een recept voor de kookliefhebber want je moet er wel wat voor doen. Maar de voldoening is dan ook groot. Aan het originele recept heb ik een heel eigen draai gegeven dus ‘Doro Wat’ zal ik het maar niet noemen.

Specerijenboter

Een belangrijk onderdeel van dit stoofpotje is de specerijenboter. Niet te verwarren met kruidenboter. De boter wordt verwarmd en een uur lang met veel specerijen tegen de kook aan gehouden. De smaak van de specerijen trekt er dus helemaal in. Het lijkt veel werk maar is het niet. Een potje kun je lang bewaren en ook voor ander vlees gebruiken.

Eigen specerijenmix maken?

Ben je net als ik een specerijen fan dan heb je ongetwijfeld veel van wat nodig is voor de Berberemix in je kast staan. Je kunt de specerijenmix dan zelf maken. Eventueel kun je Berberemix ook in de grotere supermarkten kopen of online bestellen. Zowel Verstegen als Santa Maria heeft het in hun assortiment. De smaak kan ik niet beoordelen. Zag wel dat Santa Maria voor 42% uit pepers bestaat dus die zal erg heet zijn.

Slowcooker of crock-pot

Dit recept heb ik ook in een crock-pot gemaakt. En ik was er geen fan van. Voor deze stoofschotel gebruik ik Hollands bavette. Dat is superzacht en mals stoofvlees. Een crock-pot doet het beter met rundvlees dat echt tijd nodig heeft om mals te worden. Daarbij gebruik ik ook tomaten en die laten teveel vocht los. Dus zet in dit geval die ‘goeie ouwe’ braadpan maar weer eens op het vuur.

Stoofvlees in de zomer?

Dit stoofvlees is niet perse een winterrecept. In Ethiopië is het namelijk altijd heet. Serveer het dan ook met couscous (en als je dat echt niet lust doe dan maar rijst) of ga aan de slag met traditionele Ethiopische Injera pannenkoekjes.

Meer stoofvlees recepten

Probeer vooral ook dit Marokkaans stoofvlees met bavette of deze hachee.

Ingrediënten

Voor 4 personen, of 3 want het is te lekker (Meestal maak ik een dubbele hoeveelheid, zie voor de hoeveelheden de tip onderaan de ingrediëntenlijst)

Voorbereiding 20 minuten (excl maken specerijenboter en evt berbere specerijenmix) / bereiding 2,5 uur (stoven)

750 gr Hollands bavette in stukken van 5/6 cm (vraag om bavette om te stoven en niet om kort te grillen), of ander goed stoofvlees

½ el bloem

2 el specerijenboter

3 flinke sjalotten, in de lengte gehalveerd

1 el tomatenpuree

1 el fijn geraspte gember

2 tenen knoflook, gehakt

1 el Berbere specerijen (ik doe 1,5 maar begin met 1 en voeg evt later nog een 0,5 el toe)

1 el paprikapoeder (mild)

200 ml sterke runderbouillon

1 blik tomatenblokjes

1 tl grof zeezout

Sap van een halve citroen

3 grote tomaten, elk in 8 stukjes

Tip: maak je een dubbele portie? Gebruik dan 3 el specerijenboter, 1,5 el geraspte gember, 2 el Berbere specerijen, 1,5 el paprikapoeder, 400 ml bouillon, 1 blik tomatenblokjes. De rest verdubbelen.

Stoofvlees Doro Wat uit Ethiopië

Bereiding

Zorg dat het vlees helemaal op kamertemperatuur is. Bestrooi met de bloem. Verhit een pan met de specerijenboter en bak het vlees op middelhoge temperatuur in 3 porties lekker bruin. Haal steeds na het aanbakken uit de pan. Maak je niet druk om aanbaksels onderin de pan. Die komen los als de bouillon wordt toegevoegd en geven smaak.

Verlaag de temperatuur en voeg een el zonnebloemolie toe. Bak de uien met de tomatenpuree, gember, knoflook, Berbere specerijen en paprikapoeder. Doe na 3 minuten het vlees (met de eventueel uitgelopen vleessappen), warme bouillon, tomatenblokjes en zout in de pan. Het geheel moet ongeveer onder staan. Voeg anders nog wat bouillon toe. Verhit en breng de temperatuur dan helemaal terug. Het geheel mag heel zacht bubbelen maar zeker niet koken. Leg een pollepel tussen de pan en deksel zodat de stoom weg kan. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje onder je pan.

Voeg na 2 uur de tomaten en het citroensap toe. Laat nog een half uur zachtjes sudderen. Serveer met couscous of rijst.

Stoofpot met rundvlees uit Ethiopië

Reacties

  1. Inge says:

    april 6th, 2021 at 11:35 am (#)

    Wat een explosie van smaak. Het was overweldigend lekker en smaakvol.
    Ik heb er bulgur i.p.v. couscous bij gemaakt en verse peultjes.
    Een heerlijk recept.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    april 6th, 2021 at 12:08 pm (#)

    Wow wat leuk om te horen Inge!

  3. Maarten says:

    januari 16th, 2022 at 1:34 pm (#)

    Uit welke regio van Ethiopië komt dit gerecht?

  4. Inge van Duijnhoven says:

    januari 16th, 2022 at 2:21 pm (#)

    Beste Maarten, Doro Wat is een gerecht wat, voor zover ik weet, in heel Ethiopië en ook Eritrea gegeten wordt. Meestal met kip maar rund kan ook. Hoewel mijn bereidingswijze iets afwijkt is het gebruik van Berbere specerijen en Niter Kibbeh (boter met allerlei specerijen een uurtje zachtjes laten trekken) wel traditioneel. Inmiddels is het een van onze favoriete stoofgerechten. De voorbereiding kost wat tijd maar alle moeite meer dan waard. Hartelijke groet, Inge

  5. Manoek Schiks says:

    december 15th, 2023 at 12:48 pm (#)

    Hi

    Hoe lang op laten staan als je kip gebruikt?

    Groetjes

    Manoek

  6. Inge van Duijnhoven says:

    december 15th, 2023 at 8:30 pm (#)

    Hallo Manoek, Allereerst goed idee om het recept met kip te maken. Zal heerlijk zijn. Hoelang je het gerecht op moet laten staan is afhankelijk van hoe groot je stukken kip zijn. Voor blokjes 15 a 20 minuten en voor hele kippendijen (zou mijn voorkeur hebben) ongeveer 30 a 40 minuten. Ik zou de tomaten samen met de kip toevoegen zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Succes! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond