Busy & lazy

Stampot spruiten en gekruide kip

Stamppot spruiten & gekruide kip

Stamppot spruiten & gekruide kip. Spruiten die niet bitter maar juist een beetje zoetig zijn, het kan! Het geheime ingrediënt hiervoor is appel! Spruitjes werden hier nooit met veel enthousiasme ontvangen. Tot ik ze anders ging klaarmaken en ging bakken in plaats van koken. De toevoeging van geraspte appel maakt het echt lekker. Daarmee is deze stamppot een heerlijke winter maaltijd en combineert goed met een lekker stukje gekruide kip en zelfgemaakte piccalilly.

Gezond

Spruiten zijn heel gezond en zitten bomvol ijzer en vitamine C. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar maar worden in Nederland geoogst vanaf half oktober tot half februari.

Meer stamppot? Wat denk je van Stamppot zoete aardappel, spinazie en geitenkaas?

Ingrediënten

Voor 4 personen

Olie of boter

600 gram aardappelen

600 gram spruitjes

2 uien, in ringen

1 teen knoflook, geperst

2 dl melk

½ tl nootmuskaat

2 zoete appels (bijv Jonagold)

500 gram kipfilet*

1,5 el mosterd

1 tl hot currypoeder

Peper en zout

Piccalilly (zie recept)

 

*Koop goede kwaliteit kip bij de (keur)slager of poelier. Deze bevat geen toegevoegd water, bakt mooier en smaakt beter.

 

Bereiding

Snijd de kipfilet in lange repen en doe samen met de mosterd, hot curry, 1 el olie, peper en zout in een mengkom. Meng goed en laat 15 minuten intrekken.

Schil de uien en snijd in ringen. Maak de spruiten schoon en snijd met een foodprocessor in plakjes (dan is het klusje in een minuut geklaard ;). Als je die niet hebt kun je ze ook halveren. De gaartijd tijdens het bakken is dan wel wat langer.

Puree

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in gezouten water in ca 10 minuten gaar. Giet af en laat uitdampen. Voeg  warme melk, nootmuskaat, peper en zout toe en stamp tot puree. Als je niet zo om de calorieën maalt dan kun je er nog een klontje boter door roeren.

Bakken

Verhit in een koekenpan 1 el olie of boter en bak de uien met de knoflook in een paar minuten zacht.

Bak met 2 el boter of olie in een wok of grote koekenpan de spruitjes met wat zout op niet te hoge stand gaar. Zorg dat ze niet te bruin worden.

Verhit een koekenpan met een el olie en bak de kipfiletrepen 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Gaartijd is afhankelijk van de dikte van je kipfiletrepen. Test er een om zeker te zijn.

Samenvoegen

Schil en rasp de appels (op het laatste moment anders worden ze bruin). Spatel de appel door de spruiten. Meng  ¾ van de spruiten en uien door de puree.

Schep wat stamppot op een bord. Leg er nog wat van de overgebleven uien en spruitjes op en daarbovenop een paar repen kipfilet.

Om het geheel helemaal lekker te maken voeg je een lepel piccalilly toe. Deze koop je in de supermarkt maar is snel zelf gemaakt en dan vele malen lekkerder.

Stampot spruiten en gekruide kip

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond