Busy & lazy

Stamppot kip broccoli bloemkool

Stamppot kip broccoli & bloemkool

In deze stamppot kip broccoli & bloemkool zit vooral groenten en weinig aardappelen. Dat is fijn als je koolhydraatarm wilt eten. Daarnaast is het makkelijk te maken want je doet alles voor de stamppot tegelijk in één pan. Heerlijk voor doordeweekse dagen. Deze stamp is licht en smeuïg en wordt extra lekker met de kip in kerrieroom.

Bloemkool

Wist je dat bloemkool eigenlijk een bloemknop is? Vandaar de naam ‘bloem’kool. Het is een van de meest gegeten groenten in Nederland. Super veelzijdig, denk maar aan bloemkoolrijst, bloemkoolsteak, bloemkool tempura of een hele bloemkool roosteren in de oven. Allemaal lekker. Niet veel mensen gebruiken bloemkool in stamppot maar ook daarvoor is deze groentesoort heel geschikt.

Stamppot met kip

Bij deze stamppot gebruik ik het liefst kip. De smaken combineren goed en kip is toch een stuk gezonder dan bijvoorbeeld rookworst. De kip combineer ik met kerrie, overigens ook een smaak die heel goed bij bloemkool past.

Kookroom of kookzuivel?

Met kookroom kun je snel een lekkere saus maken. Maar meestal heeft kookroom een vetpercentage van 20 tot 35%. Erg vet en calorierijk dus. Gebruik voor de kerriesaus daarom ‘kookzuivel’ met een vetpercentage van 7%. Lekker mager, smaakt en werkt prima! Je vindt het in pakjes van ca. 200 ml in de koelvitrine bij de melk- en roomproducten.

Meer stamppot..

Nieuwsgierig naar andere stamppot? Probeer dan eens deze stamppot met spruitjes of de (vegetarische) stamppot zoete aardappel en spinazie.

Ingrediënten

Voor 4/6 personen

Ingrediënten stamppot

400 gr aardappelen

1 kleine bloemkool

2 stronken broccoli

¼ tl nootmuskaat

Grof gemalen peper en zeezout

Ingrediënten kip en kerriesaus

2 el olie/boter

2 sjalotten, fijn gesneden

600 gr (biologische) kipfilet, in lange repen gesneden

200 gr kastanjechampignons, in plakjes

2 tl kerriepoeder

150 ml kookzuivel 7% vetgehalte

Grof gemalen peper en zeezout

Optioneel: een handje fijngesneden bladpeterselie (gebruik alleen het blad)

 

 

Stamppot kip broccoli bloemkool

Bereiding

Stamppot maken

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Was en doe in een ruime pan met een een tl grof zeezout.

Haal de roosjes van de bloemkool en broccoli (je kunt eventueel de stam van de broccoli en bloemkool gebruiken als je de smaak lekker vindt). Was beiden. Doe de bloemkool op de aardappelen en dan de broccoli erop. Voeg zoveel heet water tot de bloemkool ongeveer onder staat. De broccoli wordt op deze manier gaar gestoomd. Kook alles in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en bewaar (een deel van) het kookvocht. Stamp grof en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Voeg indien nodig wat kookvocht toe om de stamp smeuïg te maken.

Kipfilet bakken en saus maken

Verhit 1 el olie/boter in een koekenpan en bak daarin op laag vuur de sjalotten met het kerriepoeder. Voeg na 2 minuten de kipfilet toe en laat in ca. 2 minuten om en om bruinen. Schuif de kip naar de zijkant van de pan en voeg de kastanjechampignons en peper en zout toe. Bak de champignons een paar minuten en doe dan de kookzuivel erbij. Schep alles om, zet het vuur helemaal laag en laat zachtjes pruttelend 10 minuten garen en iets indikken. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Leg de kip op de stamppot en schep er wat champignons en saus op.  Garneer eventueel met wat fijngesneden peterselie.

(klik op foto’s voor vergroting)

Stamppot kip broccoli bloemkool

 

Reacties

  1. Stephanie says:

    januari 6th, 2021 at 5:47 pm (#)

    Lowcarb!!! Dank je wel! En als ik aandelen bloemkool had gehad ….

  2. Inge van Duijnhoven says:

    januari 6th, 2021 at 6:42 pm (#)

    Als je nog minder carbs wil kun je ervoor kiezen om de hoeveelheid aardappelen te halveren of zelfs helemaal weg te laten… Niet te fijn prakken..

  3. Renée says:

    januari 18th, 2021 at 2:36 pm (#)

    Heel lekker, ook de rest van de familie
    vond het heel smakelijk.

  4. Inge van Duijnhoven says:

    januari 18th, 2021 at 2:49 pm (#)

    Dank je Renée, fijn en leuk om te horen! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond