Cook!

Sinaasappelcurd fris & veelzijdig

Sinaasappelcurd fris & veelzijdig

Sinaasappelcurd is de andere variant van lemoncurd. Deze sinaasappelcurd is net zo lekker fris & veelzijdig. Ik heb met deze curd een heerlijk ontbijtje gemaakt van Griekse yoghurt en granola. De sinaasappelcurd is ook lekker op een pavlova met stukjes sinaasappel en chocoladeschaafsel of natuurlijk met scones en clotted cream.

Deze curd met sinaasappels maak je net als lemoncurd met eidooiers. Afhankelijk van de zoetheid van de sinaasappel kun je wat citroensap toevoegen om het lekker friszuur te houden. Ga vooral af op je eigen smaak en voorkeur.

Ingrediënten

Voor ca 300 ml

Sap en rasp van 2 grote of 3 kleine sinaasappels (liefst biologisch)

Sap van ½ of hele citroen (hoe zoeter de sinaasappel hoe meer citroensap)

125 gr roomboter

175 gr fijne kristalsuiker

6 eidooiers*

 

*gebruik het eiwit om meringues te maken, of een magere omelet zonder eidooier

Bereiding

Au bain marie

Doe sap, rasp, boter en suiker in een hittebestendige kom en hang deze in een pan met een klein laagje water. Let op, de kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook en blijf in de kom roeren met een garde.

Kluts de dooiers los in een kommetje. Als alle suiker in de kom gesmolten is voeg je het ei toe. Blijf roeren met de garde. De curd wordt langzaam dikker en is goed als het ongeveer zo dik is als yoghurt.

Zeef de curd, tenzij je de schilletjes van de rasp erin wilt laten, en giet in een schone pot. De sinaasappelcurd kun je ongeveer twee a drie weken bewaren in de koelkast.

Sinaasappelcurd fris & veelzijdig

 

Reacties

  1. Stephanie Coolen says:

    mei 6th, 2020 at 12:49 pm (#)

    Lekker, ik houd van curd. Heeft de suiker een functie (behalve zoet). Bind tie ook zonder suiker denk je? Want dan ga ik ‘m proberen met citroen en erythritol.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 6th, 2020 at 5:18 pm (#)

    Zowel de suiker als eidooiers binden de curd. Of erythritol bindt net als suiker zou ik niet durven zeggen. Misschien eerst proberen met 1/4e van het recept? Of een blaadje gelatine toevoegen, dat kan ook.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond