Cook!

Salade veldsla & kiemgroenten

Salade veldsla & kiemgroenten

Kiemgroenten zijn pittig. Daarom past deze salade met veldsla en kiemgroenten prima bij de eendenborst met sinaasappel. Natuurlijk ook lekker bij andere gerechten die vragen om sla met pit!

De bekendste soort kiemgroenten is ongetwijfeld tuinkers. Maar denk ook eens aan radijskers, mosterdkers of rode koolkers. Vaak vind je een mix van kiemgroenten in een bakje bij de groenteboer of supermarkt.

De smaak van de meeste soorten is kruidig en pittig. Er is overigens een verschil tussen kiemgroenten en spruitgroenten. Kiemgroenten, zoals alfalfa, groeit in het donker en spruitgroenten zoals tuinkers in het licht. In dit gerecht heb ik een mix gebruikt.

Sumak wordt gemaakt van de besjes van de sumakstruik en smaakt friszuur. Er zijn ongelofelijk veel soorten sumakstruiken maar van slechts enkele zijn de besjes eetbaar. Sumak wordt vooral gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten en is heel veelzijdig. Gebruik het in salades, als dressing of strooi het, voor een frisse bite, over je warme gerecht. Sumak kun je beter niet verwarmen want dan verliest het zijn kracht en smaak.

Ingrediënten

Bijgerecht voor 4 personen

 

80 gr veldsla

60 gr pittige kiemgroenten

Voor de dressing:

1 tl sumac (verkrijgbaar supermarkt)

6 el olijfolie

3 el bladpeterselie (alleen blaadjes)

2 el citroensap

1 tl witte wijnazijn

1 a 2 tl honing (naar smaak)

Zout en peper

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en meng met de staafmixer tot een gladde dressing. Meng een klein beetje door de veldsla.

Leg de veldsla op een mooie schaal en garneer met de kiemgroenten. Besprenkel met nog wat dressing.

Tip: staafmixer

Salade veldsla & kiemgroenten

Reageer, je e-mail wordt niet getoond