Cook!

Rozen citroen meringue taartje

Rozen & citroen meringue taartje

Dit citroen meringue taartje is voor mijn moeder. Waarom? Dat lees je in de blog ‘Mama, een paradijsvogel’.

Mijn moeder hield erg van lentebloemen, en vooral van pioenrozen. Zodra ze te krijgen waren stonden ze op tafel. Ze was niet echt een zoetekauw. Als ze al ooit een koekje at, was het een knapperige Bastognekoek of kletskop. Het liefst at ze frisse, zure dingen. Daarom heb ik voor haar dit citroen meringue taartje gemaakt met een Bastogne bodem, citroencrème en rozen meringue.

Rozen en citroen

De combinatie van citroen en rozen is onverwacht verrassend en lekker. Je hoeft natuurlijk niet helemaal los te gaan en deze roze rozen meringue te maken. Het taartje is ook heerlijk met de traditionele witte Italiaanse meringue.

Taartbodem maken

Heb je toch liever een andere bodem dan Bastogne? Maak dan deze tartelette bodem van zanddeeg. Makkelijk te maken, snel klaar en met een opstaand randje. Dat werkt makkelijk.

Ingrediënten

Voor 1 taartje van ca 20/22 cm of 8 kleine taartjes

De taartbodem:

1 pak Bastogne koeken

100 gr (room)boter

(of een bodem van zanddeeg, zie opm boven)

 

De citroencrème:

150 ml citroensap (is ongeveer 4 citroenen)

Rasp van 4 citroenen

180 gr witte basterdsuiker

5 eidooiers (gebruik het eiwit voor de meringue)

3 eieren

2x 75 gr (room)boter / (1x 75 gr in kleine koude blokjes)

1 blaadje gelatine

 

De rozen meringue:

100 gr eiwit (gebruik het eiwit wat je overhoudt van de dooiers)

200 gr fijne kristalsuiker

60 ml water

Optioneel: 4 tl rozenwater (of meer naar smaak, proef het samen met de citroen crème om te beoordelen)

Optioneel: Heel klein snufje rode kleurstof

 

Ook nodig:

1 springvorm (ca 20/22 cm) of 8 kleine taartvormpjes

(Suiker) thermometer (die tot 120C kan)

Optioneel: brander

Rozen citroen meringue taart

Italiaanse meringue taartje

Bereiding

De taartbodem:

Maal de koeken in een keukenmachine tot fijne kruimels, of stamp ze fijn. Smelt de boter en doe samen met de kruimels in een kom. Meng goed door elkaar. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen licht in of vet 8 kleine vormpjes licht in. Stort het koekmengsel in de vorm* en druk aan tot een vaste bodem*. Zet in de koelkast om uit te harden.

*Als je kleine taartjes maakt de bodem en zijkant bekleden met koekkruimels.

* Je kunt eventueel aan de zijkant van een grote springvorm een klein opstaand randje maken van de koekkruimels. Dat werkt wel makkelijker met de citroencrème (zonder ziet er mooier uit ;).

Italiaanse meringue maken:

Doe de suiker met het water in een pan. Hang de thermometer erin en verhit tot 110C. Doe op dat moment de eiwitten in een kom en begin op hoge stand te mixen. Zodra de suiker 120C is giet je deze in een dunne straal bij de eiwitten. Blijf kloppen. Net zolang tot de meringue is afgekoeld tot kamertemperatuur (dit werkt het beste in een standmixer maar als je die niet hebt dan kan het ook met een handmixer, duurt alleen lang). Zet tot gebruik in de koelkast.

Optioneel: Voeg als de meringue bijna is afgekoeld het rozenwater toe en mix goed. Doe als laatste een beetje rode kleurstof in de meringue en meng (begin met een paar korrels of drupje, je wilt geen baby roze taart, toch?).

Citroencrème maken:

Leg het blaadje gelatine in een schaaltje met koud water.

Meng het citroensap- en rasp, suiker, eieren, eidooiers en 75 gr. boter in een pannetje. Breng onder voortdurend kloppen met een garde aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken en blijf steeds met de garde roeren. Knijp de gelatine uit en roer er doorheen. Zeef de massa door een bolzeef in een andere kom. Vul de gootsteen met een laag koud water. Zet de kom met de citroen crème in het water en klop er met een garde 75 gr. koude blokjes boter doorheen. Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld. Giet in de vorm of taartvormpjes.  Zet in de koelkast om verder op te stijven.

De taart afwerken:

Haal een nat mes langs de binnenrand van de springvorm. Haal de vorm eraf. Schep de meringue op de taart en modelleer voorzichtig naar wens. Strijk de rand glad (er zal misschien wat citroen crème over de rand van de bodem lopen, gewoon wegstrijken, met je vinger of paletmes). Maak voor een mooi effect gebrande randjes met een brander.

 

Italiaanse meringue taartje

Reacties

 1. Patricia says:

  november 23rd, 2020 at 10:37 pm (#)

  Ooohhh….. dit lijkt me heerlijk!
  Ik heb nog rozenwater staan.
  Ik bewaar dit recept en ga het zeer zeker maken!
  Bedankt voor het delen

 2. Inge van Duijnhoven says:

  november 24th, 2020 at 10:54 am (#)

  Wat leuk! Zeker doen… Zo zie je maar, gebruik je rozenwater nog eens op een hele andere manier. Als je de taart voor de eerste keer maakt zou ik een opstaand randje maken met het deeg. Dat werkt makkelijker 😉 Hartelijke groet, Inge

 3. freddy RUTTEN says:

  mei 15th, 2022 at 7:33 pm (#)

  ik vond een heerlijk dessert bij de koffie of groot bezoek

 4. Inge van Duijnhoven says:

  mei 16th, 2022 at 2:11 pm (#)

  Dank je Freddy, het is zeker een bijzonder taartje. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond