Cook!

Romige Risotto spinazie & mascarpone

Romige Risotto spinazie & mascarpone

Romige Risotto spinazie & mascarpone. Deze risotto is romiger dan je waarschijnlijk ooit geproefd hebt. Misschien wist je het niet maar mascarpone is een prima kaas om door risotto te roeren. Hij smelt lekker weg en zorgt voor binding. Samen met de spinazie en gruyère heb je een super smaakvolle risotto met behoorlijk wat groenten erin. Lekker gezond dus. In dit recept zit alleen groenten en kaas dus deze maaltijd is ook nog eens vegetarisch.

Romige risotto

Risotto maken is eigenlijk heel makkelijk. Als je de stappen volgt uit mijn recept kan het niet misgaan. Sommige mensen willen risotto koken zonder wijn maar de smaak van wijn voegt echt wat toe. Over de alcohol hoef je je niet zo druk te maken want die kook je er wel uit.

Een perfecte risotto is ‘al dente’ dus met wat beet en ligt als een romig hoopje op je bord. Is je risotto droog dan heb je te weinig vocht gebruikt. Hij mag ook niet ‘drijven’ in de bouillon. Nogmaals volg de stappen in de bereiding en het gaat gegarandeerd goed.

Welke rijst voor risotto?

Gebruik Arborio of Carnaroli risottorijst. In de grotere supermarkten verkopen ze geheid een van beide soorten.

Waarom risottorijst eerst bakken?

Door de rijst eerst aan te bakken ontstaat een licht nootachtige smaak.

Kun je risotto bewaren?

Als de risotto klaar is serveer deze dan meteen. Laat je de risotto staan dan wordt deze droog omdat de rijstkorrel vocht blijft opnemen. Wil je de risotto toch opwarmen? Giet dan wat bouillon bij de risotto en verwarm op lage temperatuur.

Swiepswoepswap

Dit is er weer een uit de categorie ‘swiepswoepswap’. Foodbloggers koken recepten van elkaar en geven er een twist aan. Ik mocht deze maand iets koken van etenvanlientje.nl. Op haar website vond ik een risotto met venkel, spinazie en geitenkaas. Ik swiepte de venkel eruit, husselde wat met de hoeveelheden en koos mascarpone en gruyère ipv geitenkaas.

Meer risotto recepten

Op mijn site staat ook een recept waarbij je niet in de risotto hoeft te roeren. Ook beslist de moeite waard om een keer uit te proberen.

Risotto met zalm & asperges

Risotto met paddenstoelen & parmezaan

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 el olijfolie

1 ui, fijn gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

300 gr risottorijst (Arborio of Carnaroli)

1 tl gedroogde oregano

200 ml witte wijn

1 liter groentebouillon (heet)

1 tl grof zeezout, evt minder als je zoute bouillonblokjes gebruikt

600 gr verse spinazie

1 el citroensap

100 gr mascarpone

75 gr gruyère, geraspt

20 gr pijnboompitten

Grof gemalen peper

Romige Risotto spinazie & mascarpone

Zo maak je lekkere risotto

Bereiding

Risottorijst bakken

Verwarm de olijfolie en fruit de ui een paar minuten op niet te hoog vuur tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, rijst en oregano toe en bak al omscheppend ca 5 min. Blus af met de wijn en roer tot deze zo goed als opgenomen is.

Bouillon bij risotto

Giet nu 1/4e van de hete bouillon bij de rijst en voeg het zout toe. Blijf roeren tot het vocht zo goed als opgenomen is. Giet steeds zoveel hete bouillon erbij tot de rijst net onder staat en laat opnemen. Blijf tussendoor roeren. Misschien heb je niet alle bouillon nodig. Begin na ca 12 minuten te proeven en gebruik bouillon tot de korrels beetgaar zijn.

Verwarm ondertussen een tl olijfolie in een kleine koekenpan met een snuf zout. Rooster de pijnboompitten en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.

Spinazie bij risotto

Na 15 minuten zijn de rijstkorrels waarschijnlijk beetgaar. Voeg nu het citroensap toe en in 4 porties de spinazie. Laat steeds al omscheppend slinken. Proef of de rijstkorrels precies gaar genoeg zijn. Ze moeten niet doorgekookt zijn maar wel lekker smeuïg (je kunt ook nu als het nodig is nog wat bouillon toevoegen).

Kaas in de risotto

Zet het vuur uit en roer de mascarpone en 3/4e van de gruyère door de risotto. Schep op de borden en garneer met de rest van de kaas en de pijnboompitten. Bestrooi met wat grof gemalen peper.

Zelf risotto maken

Reacties

  1. Margreth says:

    december 9th, 2021 at 1:32 pm (#)

    Wat een leuk recept kan ik deze op de mail krijgen?
    Gr Margreth

  2. Inge van Duijnhoven says:

    december 10th, 2021 at 3:35 pm (#)

    Beste Margreth, je kunt het recept printen of pinnen via Pinterest op je eigen bord. Helaas heb ik via de site geen mogelijkheid om recepten te mailen. Desondanks de moeite waard om een keer te maken…! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond