Busy & lazy

Risotto asperges & zalm

Risotto asperges & zalm

Risotto asperges & zalm. Dit is misschien wel de makkelijkste risotto ooit. Niks constant roeren, niks bouillon bijschenken… Gewoon alles in de pan, deksel erop en na exact 22 minuten is de risotto klaar. Kan niet mislukken!

Twee manieren om risotto te maken

Je kunt risotto maken door steeds een lepel bouillon toe te voegen en dan wachten tot deze is opgenomen. Vervolgens weer bijschenken, etc. etc. Dat is de meest gebruikelijke en traditionele manier. Wat veel mensen niet weten is dat je ook alles tegelijk in de pan kunt doen. Het resultaat is hetzelfde (mits je goede rijst gebruikt). Op drukke dagen dus een prima alternatief. Of als je een etentje hebt en tussendoor geen half uur in de keuken wil staan.

In deze risotto gebruik ik witte asperges. Je kunt natuurlijk ook groene gebruiken, of sperzieboontjes.

Paddenstoelen risotto

Deze risotto met paddenstoelen is ook heel erg lekker. In dit recept gebruik ik paddenstoelenfond wat zorgt voor een mooie diepe smaak.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Olijfolie

1 grote ui, gesnipperd

300 gr verse zalm, in stukjes van 2 cm

300 gr risottorijst (arborio of carnaroli)

2 lente-ui, in plakjes

1,2 kg witte asperges, in stukjes van 2 cm. (ongeschild, anders 1 kg.)

125 ml witte wijn

750 ml kippenbouillon, kokend

Snuf saffraan

1 citroen

3 el bieslook, fijn gesneden

3 el peterselie, fijn gesneden

Handje rucola

Peper/zout

Bereiding

Risotto koken

Bestrooi de stukjes zalm royaal met peper en het sap van een halve citroen. Marineer 20 minuten. Zet ondertussen een royale pan op het vuur met 2 el olie, bak de ui zachtjes tot deze zacht is. Niet bruin laten worden. Voeg de rijst toe en bak 1 minuut. Blus af met de witte wijn. Voeg dan saffraan, zout, aspergestukjes (niet de kopjes) en de kokende bouillon toe, doe de deksel op de pan en laat exact 18 minuten zachtjes pruttelen. Tussendoor 1 a 2 keer doorroeren. Voeg na een minuut of 10 de lente-ui  en aspergekopjes toe.

Na 18 minuten de zalm met citroenmarinade toevoegen, en indien nodig nog een klein beetje bouillon. Spatel voorzichtig een keer door. Vuur op de laagste stand en 2 minuten laten staan met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat nog 2 minuten staan. Spatel de bieslook en peterselie door de risotto. Serveren met een part citroen en wat rucola ter garnering.

Risotto asperges & zalm

Reageer, je e-mail wordt niet getoond