Busy & lazy

Quinoasalade met kip tomaat & olijf

Quinoa salade met tomaat olijf & kip

Het vergt wat snijwerk maar deze quinoa salade met tomaat olijf en kip is dat meer dan waard. Bij elke hap voel je dat je goed en gezond bezig bent..

Deze frisse salade wordt in dit recept met kip gemaakt, maar mocht je liever vegetarisch gaan dan kun je de kip heel goed weglaten. En heb je echt heel weinig tijd vervang de kipfilet dan door gerookte kipreepjes. Ook heel smakelijk. Deze salade kun je prima bewaren en de volgende dag als lunch eten.

Kienwa of kinowa?

Kienwa, kinowa… de meningen zijn er nog steeds over verdeeld wat nu de juiste uitspraak is. Hoewel witte quinoa goed bekend is kom ik de rode quinoa nog niet zoveel tegen in recepten. Rode quinoa heeft meer ‘bite’ dan witte. Quinoa is veelzijdig en kan ook prima in soep verwerkt worden zoals in deze Harira.

Oosterse specerijen

Sumak wordt gemaakt van de besjes van de sumakplant en smaakt friszuur. Za-ataar is een Arabisch specerijenmengsel en elk land in het Midden-Oosten heeft zo zijn eigen samenstelling, sterker nog, zelfs families hebben er hun eigen za-ataar recept. Sumak en za-ataar hier in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Ingrediënten

Voor 4 hele ruime porties (of 6 lunchbordjes)

600 gr kipfilet*, in blokjes

160 gr rode (of witte) quinoa, afgespoeld

350 ml kokend water

1 komkommer, in blokjes (zaadlijst verwijderen anders wordt de salade waterig)

500 gr cherrytomaten, gehalveerd

1 rode ui, gesnipperd

4 lente-ui, in ringetjes

2 rode paprika’s, in blokjes

1 pot zwarte olijven, bijv olive nere (AH) kleine zwarte olijven vol van smaak of Taggia olijven

1 tl Za-ataar

3 tl Sumak

1 tl honing (of meer naar smaak)

1 citroen

15 gr bieslook

10 gr munt

15 gr peterselie

15 gr koriander

Olijfolie

Peper / zout

Bereiding

Doe de kipfilet*  in een kom met ruim peper uit de molen. Besprenkel met het sap van een halve citroen en zet 20 minuten apart.  Bak de kipfilet op laag vuur gaar zodat deze zacht en mals blijft.

Kook 350 ml water en voeg quinoa en zout toe. Laat 10 minuten zachtjes koken (of volgens aanwijzing op de verpakking). Giet eventueel overtollig water af.

Doe alle gesneden groenten en de uitgelekte olijven in een grote kom. Snijd de kruiden fijn en voeg toe. Laat de quinoa enigszins afkoelen en voeg samen met de kip aan de groenten toe. Schep het geheel om.

Dressing

Klop in een kommetje 4 el olijfolie, 3 el citroensap, 1 tl honing, 3 tl sumak, 1 tl za-ataar met zout en peper goed door elkaar. Schenk over de salade en schep goed om.

* Koop kipfilet bij de slager of poelier en niet de met water opgepompte kipfilet van de supermarkt, deze laat veel te veel vocht los.

Quinoasalade met kip tomaat & olijf

Reageer, je e-mail wordt niet getoond