Cook!

Puree van pastinaak & aardappel

Puree van pastinaak & aardappel

Zacht, romig en een perfecte begeleider voor allerlei vleesgerechten is deze puree van pastinaak en aardappel. Door de combinatie van deze twee groenten heb je verder geen bijgerechten nodig.

Pastinaak is familie van de wortel maar smaakt echt anders.  Aardappel en pastinaak gaat zo goed samen in puree omdat ze een vergelijkbare structuur hebben.

Gebruik voor het maken van deze pastinaakpuree een stamper. Gebruik in ieder geval nooit een mixer, dan smaakt je puree naar behangplaksel. Het ruïneert de structuur van het zetmeel.

Een andere truc voor mooie smaakvolle romige puree is een flinke klont boter…

Een gouden combinatie is deze puree van pastinaak & aardappel met ree biefstuk en wildjus van port, sinaasappel en sjalot of met de gekonfijte ganzen- of eendenpoot.

Tip: Is dit gerecht onderdeel van meerdere gangen? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid puree per persoon.

Ook nieuwsgierig naar andere puree? Probeer dan deze puree van zoete aardappel.

Ingrediënten

Voor 4 personen

800 gr pastinaak, geschild, harde kern verwijderd en in blokjes

800 gr kruimige aardappels, in niet te grote stukken

2 kruidnagels

1 laurierblad

25/50 gr roomboter

150 ml crème fraîche

30 ml warme melk (indien nodig)

Snuf nootmuskaat

Grof zout en peper

Optioneel: Olijfolie

 

Bereiding

De groenten koken

Kook de aardappels en pastinaak in een pan water met zout, laurier en 2 kruidnagels gaar. Een vork moet er makkelijk doorheen glijden. Giet af en haal de kruidnagels en laurier eruit.  Kook goed droog, water maakt de puree slap.

Puree maken

Stamp tot puree voor een glad resultaat. Meng de crème fraîche door de puree en wat warme melk als de puree nog te droog is. Roer er vervolgens een flinke klont boter door en breng op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en zout. Garneer eventueel met wat olijfolie.

Puree van pastinaak & aardappel

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond