Cook!

Puree van pastinaak & aardappel

Puree van pastinaak & aardappel

Zacht, romig en een perfecte begeleider voor allerlei vleesgerechten is deze puree van pastinaak en aardappel. Door de combinatie van deze twee groenten heb je verder geen bijgerechten nodig.

Pastinaak is familie van de wortel maar smaakt echt anders.  Aardappel en pastinaak gaat zo goed samen in puree omdat ze een vergelijkbare structuur hebben.

Een gouden combinatie is deze puree van pastinaak & aardappel met ree biefstuk en wildjus van port, sinaasappel en sjalot of met de gekonfijte ganzen- of eendenpoot.

Tip: Is dit gerecht onderdeel van meerdere gangen? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid puree per persoon.

Ook nieuwsgierig naar andere puree? Probeer dan deze puree van zoete aardappel of de bloemkoolpuree met limabonen. Deze laatste is heel romig en verzadigd goed.

Ingrediënten

Voor 4 personen (half recept voor 4 p. als bijgerecht)

800 gr pastinaak, geschild, harde kern verwijderd en in blokjes

400 gr kruimige aardappels, in niet te grote stukken

2 kruidnagels

1 laurierblad

60 ml melk

60 ml kookroom, 7% vetgehalte

20 gr roomboter

Snuf nootmuskaat

Grof zout

Grof gemalen peper

Optioneel: Olijfolie

 

Bereiding

De groenten koken

Kook de blokjes pastinaak in water met 1 tl grof zout, laurierblad en 2 kruidnagels gaar. Kook in een andere pan de aardappels gaar in water met een 1/2 tl grof zout. Giet beiden af en haal de kruidnagels en laurier eruit.  Kook beiden goed droog, water maakt de puree slap.

Puree maken

Doe bij de aardappels 60 ml warme melk en stamp helemaal fijn met een pureestamper of gebruik een pureeknijper (gebruik bij aardappels nooit een (staaf)mixer want dan wordt het behangselplak).

Giet de kookroom bij de pastinaak en pureer fijn met een staafmixer, mix niet te lang! (een stamper kan evt ook).

Doe de aardappelpuree bij de pastinaak. Voeg de roomboter, een snuf nootmuskaat en een 1/2 tl grof zout en 1/2 tl grof gemalen peper toe en roer tot de boter is gesmolten. Garneer eventueel met wat olijfolie.

Puree van pastinaak & aardappel

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond