Cook!

Platbrood 3 ingrediënten

Platbrood met 3 ingrediënten

Dit is misschien wel de makkelijkste manier om zelf ‘brood’ te maken die je ooit tegenkomt. Dit platbrood heeft maar 3 ingrediënten en hoeft niet te rijzen. Het is een kwestie van meel, yoghurt en zout mengen, een beetje kneden en bakken in een pan. Lekker snel dus.

Natuurlijk kun je aan dit platbrood nog kruiden en specerijen toevoegen. Daarmee stem je het helemaal af op het gerecht wat je eet. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, koriander, paprikapoeder, za-ataar of een kruidenmix. Je kunt dit brood niet bewaren tot de volgende dag, althans ik vind het niet lekker. Het is dus maken en opeten.

Verschillende soorten platbrood

Er zijn veel verschillende soorten platbrood zoals een wrap, roti, tortilla, naan, chapati, pita en injera. Allemaal hebben ze een iets andere bereidingswijze en in veel gevallen moet het deeg eerst rijzen. Bij traditionele Ethiopische injera’s moet je zelfs eerst een zuurdesemstarter maken. Meestal heb ik weinig geduld voor brood wat lang moet rijzen. Zo staat er op de site ook een brood wat binnen 30 minuten op tafel staat. Het is mijn meest bekeken, bewaarde en gemaakte recept.

Recept met platbrood

Platbrood kun je natuurlijk altijd combineren met een curry of bijvoorbeeld deze muhammara. Gebruik het ook eens als wrap en vul het met Arabisch gekruid gehakt, ingelegde rode biet, koriander, rode ui en een frisse yoghurtdressing.

Ingrediënten

Voor ca 8 / 12 stuks (8 st = 20 cm / 12 st = 15 cm doorsnede)

400 gr tarwebloem

400 gr Griekse yoghurt

Flinke snuf zout (ca 4 gr)

Platbrood 3 ingrediënten

Platbrood 3 ingrediënten

Platbrood zelf maken

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een kom. Strooi wat bloem op je aanrecht, stort het mengsel erop en kneed het in een paar minuten tot deeg. Het kleeft in eerste instantie behoorlijk aan je vingers. Voeg wat bloem toe als het echt te plakkerig blijft of wat yoghurt als het geheel droog is (ik gebruik redelijk dikke yoghurt).

Deeg rollen

Verdeel het deeg in 8 / 12 balletjes en laat 10 minuten (maar liever 30) op het aanrecht rusten onder een vochtige theedoek. Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het eerste balletje met een deegroller uit tot een rondje van ca 15 tot 20 cm. (zie tip onderaan).

Brood bakken in een pan

Verhit een koekenpan (temp iets onder midden) zonder olie en bak daarin je platbrood (je bakt ze droog). De eerste zal misschien mislukken omdat je de juiste temperatuur nog moet vinden. Als er bubbels in het brood ontstaan en de onderkant lichtbruin gekleurd is draai dan om. Je ziet het platbrood wit verkleuren. Let op de temperatuur en bak zeker niet te hoog want dan verbrand je brood en wordt de binnenkant niet gaar. Rol ondertussen je volgende broodje uit, beetje bloem aanrecht, rollen, bakken, rollen, bakken, etc. Veeg tussendoor met een stukje keukenpapier je pan een keer schoon.

Broodjes tussen theedoek

Leg een droge gevouwen theedoek op een bord. Zodra je broodje klaar is schuif je het tussen de theedoek. De doek moet het broodje helemaal bedekken. Door de condensvorming blijft je brood lekker zacht (anders droogt het binnen een half uur uit). Leg alle broodjes gewoon op elkaar tussen de theedoek. Als ze zijn afgekoeld drogen ze niet meer uit.

Tip: Wil je alle broodjes eerst uitrollen? Leg dan het uitgerolde broodje op een bord en bedek met een vochtig laagje keukenpapier. Rol de volgende uit, leg op het keukenpapier en bedek weer met vochtig keukenpapier (dan plakken ze niet aan elkaar), etc, etc.

Platbrood zelf maken

Reageer, je e-mail wordt niet getoond