Cook!

Oesters Aziatische dressing

Oesters met Aziatische dressing

De zinnelijke reputatie van de oester kent men over de hele wereld. Vaak geassocieerd met het spel der verleiding. Helemaal terecht zoals je kunt lezen in mijn blog ‘Oesters der verleiding’.  De oester komt aan haar imago als lustopwekker door het hoge gehalte aan zink. Nodig voor de aanmaak van testosteron en dopamine, ook wel ‘happy hormone’ genaamd. Dus maak oesters, geniet,  en wordt blij…!

Oesters met Aziatische dressing is een van de lekkerste manier om ze te eten. Goede smaken hebben niet veel nodig en dat geldt ook voor de oester. Wat mij betreft nog steeds het allerlekkerst met peper en citroen, of met deze Aziatische dressing die door zijn zilte karakter de oester echt ondersteunt en niet overheerst.

In dit geval geen hoeveelheden…. Maak er zoveel als je lust!

Ingrediënten

Oesters van goede kwaliteit, zoveel als je lust…

Citroen(en), in partjes

Peper

Aziatische dressing (zie recept)

Oesters Aziatische dressing

Bereiding

Het openen van een oester is eigenlijk heel eenvoudig. Als je maar weet hoe, en een goed mes gebruikt. Oesters openmaken met een gewoon mes is niet te doen en gevaarlijk. Dus schaf een oestermes aan als je dat nog niet hebt.

Stap 1: Leg om de oester te openen een gevouwen theedoek op een snijplank of je aanrechtblad. Leg de oester met de bolle kant op de theedoek (dan heb je grip) en pak de theedoek bij het uiteinde. Vouw de theedoek over de oester maar laat het spitse uiteinde vrij. Grijp de oester stevig vast en zet de punt van je oestermes in het scharnier. Dat is het spitse deel van de oester. Duw je mes tussen de twee helften van de schelp. Wrik een klein beetje. Als je de goede plek te pakken hebt moet het mes erin kunnen.

Stap 2: Als de schelp meegeeft draai je het mes een kwartslag. Daarmee komt de schelp los.

Stap 3: Haal het mes nu (de helften zijn nog op elkaar) binnenin langs de bovenkant van de schelp. Je snijdt nu de oester los van de sluitspier.

Stap 4: Haal de bovenste helft eraf.

Stap 5: Snijd in de schelp langs de oester zodat de oester los in de schelp komt te liggen.

Stap 6: Controleer of er geen scherfjes in de schelp terecht zijn gekomen.

Stap 7: Leg de oester in een schaal met ijs (of een doek) zodat deze niet omvalt.

Stap 8: Knijp wat citroensap uit boven de oester en bestrooi met wat peper, of gebruik een klein lepeltje van de Aziatische dressing.

Tip:

– Gebruik een goed oestermes

– Zoek een filmpje op youtube!

Oesters Aziatische dressing

Reageer, je e-mail wordt niet getoond