Cook!

Muhamarra Arabische spread

Muhammara Arabische spread

Deze Muhammara ofwel Arabische spread, is altijd(!) lekker, bij de borrel, op een cracker, of gewoon even met een lepel in de pot duiken..

Muhammara wordt op veel verschillende manieren gemaakt. Meestal alleen met walnoten. In dit recept gebruik ik verschillende noten door elkaar. Dat geeft nog meer diepte en smaak. En heb je dit eenmaal een keer zelf gemaakt dan koop je nooit meer een potje in de supermarkt..

Lang houdbaar

Dit recept is voor twee (jam)potten. In de koelkast blijft het, in schone steriele potten, weken goed. Maar je kunt natuurlijk ook je moeder, vriendin, vriend, buurvrouw of collega blij maken met een pot!

Borrelhapjes

Een groot feestje en geen tijd? Dan is deze borrelplank XXL een oplossing!

Ingrediënten

Voor 2 potten

4 rode paprika’s

250 gr ongezouten noten zoals; walnoten, cashewnoten, amandelen en hazelnoten (zonder vlies) + handje extra om te garneren

1 tl gemalen komijn

2 el citroensap

2 tl (rozen)harissa

1 el mild paprikapoeder

2 el tomatenpuree

2 tenen knoflook, geperst

2 el panko (of oud verkruimeld brood)

Handje peterselie, fijn gesneden

Olijfolie

Peper en zout

Bereiding

Verhit de oven tot 200C. Leg de paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Wrijf ze in met olijfolie en rooster ze tot ze enigszins zwart geblakerd zijn. Haal ze uit de oven, leg in een schaal en sluit deze goed af met plasticfolie. Wacht een kwartier en pel dan de paprika’s. Als het goed is laten de vellen nu los. Als de vellen niet loslaten zijn ze onvoldoende geroosterd/geblakerd. Verwijder ook de zaadjes.

Meng in een kom een el olijfolie, 1/2 tl komijn en wat zout. Doe de noten in de kom en meng met het oliemengsel. Spreid de noten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster een paar minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn (niet te lang dan worden ze bitter).

Doe de gepelde paprika’s, noten (houd een handje noten achter), knoflook, 1/2 tl komijn, citroensap, harissa, paprikapoeder, tomatenpuree, zout, peper en panko in een foodprocessor* en maal tot een gladde puree waar nog wel de structuur van noten in zit. Breng verder op smaak met peper en zout.

* Heb je geen foodprocessor hak dan de noten fijn en snijd de paprika’s heel fijn.

Doe de muhammara in een schaaltje en garneer met wat noten en peterselie. Doe de rest in de schone potten en bewaar in de koelkast.

Tip: foodprocessor

Muhamarra Arabische spread

Reageer, je e-mail wordt niet getoond