Recepten

Muhamarra Arabische spread

Muhammara Arabische spread

Deze Muhammara ofwel Arabische spread, is altijd(!) lekker, met zelfgemaakt platbrood bij de borrel, op een cracker, of gewoon even met een lepel in de pot duiken..

Muhammara wordt op veel verschillende manieren gemaakt. Meestal alleen met walnoten. In dit recept gebruik ik verschillende noten door elkaar. Dat geeft nog meer diepte en smaak. En heb je dit eenmaal een keer zelf gemaakt dan koop je nooit meer een potje in de supermarkt..

Lang houdbaar

Dit recept is voor een flinke pot, of twee kleine potjes. In de koelkast blijft het, in schone steriele potten, weken goed. Maar je kunt natuurlijk ook je moeder, vriendin, vriend, buurvrouw of collega blij maken met een pot!

Borrelhapjes

Keuze genoeg….

Garnalen in een krokant jasje

Gazpacho

Bitterballen met geitenkaas

Franse kaas met noten & siroop

Een groot feestje en geen tijd? Dan is deze borrelplank XXL een oplossing!

Ingrediënten

Voor 1 grote of 2 kleine potten

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 35 minuten

2 rode paprika’s

125 gr ongezouten noten zoals; walnoten, cashewnoten, amandelen en hazelnoten (zonder vlies) + handje extra om te garneren

1 el citroensap

1 tl (rozen)harissa (bij pittige harissa voeg toe naar smaak)

Halve tl gemalen komijn

1 el tomatenpuree

1 teen knoflook, geperst

Halve el mild paprikapoeder

1 el panko (of oud verkruimeld brood)

Kleine handje peterselie, fijn gesneden

Peper en zout

Muhamarra Arabische spread

Bereiding

Verhit de oven tot 200C. Leg de paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Wrijf in met olijfolie en rooster ze tot de paprika’s enigszins zwart geblakerd zijn. Haal uit de oven, leg in een schaal en sluit deze goed af met plasticfolie. Wacht een kwartier en pel dan de paprika’s. Als het goed is laat het vel nu los. Als het vel niet loslaat zijn ze onvoldoende geroosterd/geblakerd. Verwijder ook de zaadjes.

Meng in een kom een 1/2 el olijfolie, 1/4 tl komijn en wat zout. Doe de noten in de kom en meng met het oliemengsel. Spreid de noten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster een paar minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn (niet te lang dan worden ze bitter).

Doe de gepelde paprika’s, noten (houd een handje noten achter), knoflook, 1/4 tl komijn, citroensap, harissa, paprikapoeder, tomatenpuree, zout, peper en panko in een foodprocessor* en maal tot een gladde puree waar nog wel de structuur van noten in zit. Breng verder op smaak met peper en zout.

* Heb je geen foodprocessor hak dan de noten fijn en snijd de paprika’s heel fijn.

Doe de muhammara in een schaaltje en garneer met wat noten en peterselie. Doe de rest in een schone pot en bewaar in de koelkast.

Tip: foodprocessor

Muhamarra Arabische spread

Reacties

  1. Monique Slaats says:

    november 11th, 2021 at 11:24 am (#)

    Heerlijk. Deze ken ik al een heb het op dezelfde manier gemaakt. Het potje staat nooit lang in de koelkast. Het is zo op. Het gaat overal bij! Ik bij een stukje vlees of couscous salade. Lekkerrrr!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    november 11th, 2021 at 5:07 pm (#)

    Top Monique, zelf vind ik deze ook zo lekker. Vooral met de verschillende noten erin. Hier meestal op platbrood bij de borrel 😉

Reageer, je e-mail wordt niet getoond