Recepten

Marokkaans stoofvlees met bavette

Marokkaans stoofvlees met bavette

Voor dit recept wilde ik vlees wat zo zacht zou worden dat je er eventueel ook ravioli mee kunt vullen. Het werd dus Marokkaans stoofvlees met bavette.

Mijn slager, Evert Tebak in Nuenen, is echt geweldig. Welke vraag ik ook heb, hij weet altijd raad. Ik vroeg me af of voor dit gerecht bavette de juiste keuze zou kunnen zijn. Dat wordt meestal kort gebakken als biefstuk. Volgens Evert wordt gestoofd bavette zo zacht dat je het makkelijk uit elkaar kunt trekken. Ideaal om te gebruiken als vulling dus. ‘En voor jouw stoofvlees zou ik vers bavette gebruiken. Dat bevat veel eiwitten en die heb je nodig in een stoofpot. Zou je het kort bakken dan is vlees wat langer ‘bestorven’ is beter, dan zijn veel van de eiwitten afgebroken’ aldus Evert!

Deze stoofpot is geïnspireerd op ons etentje bij Terrasse des Epices in Marrakesh. Daar aten we ravioli met Marokkaans stoofvlees. Maar natuurlijk is deze stoofpot ook heerlijk bij couscous of puree.

Je kunt dit stoofpotje drie dagen bewaren in de koelkast. Ideaal om later in de week nog een keer te eten dus.

Ingrediënten

Voor 8 personen

Olie of boter

2 rode uien, fijn gesnipperd

70 gr tomatenpuree

1 knol verse knoflook, tenen heel erin (of 4 tenen gedroogde in plakjes)

1,2 kg bavette, in stukjes van 3 cm

3 el ras-el-hanout + 1 tl (bijv ras-el-hanout van Euroma)

2 tl pikant paprikapoeder

1 tl kaneel

2 blikken gepelde tomaten, fijn gesneden (gebruik geen tomatenblokjes die hebben minder smaak)

1 pot krachtige vleesfond, ca 400 ml

15 gedroogde pruimen zonder pit, in reepjes gesneden

200 ml water

30 gr bloem

Zout en peper

Bereiding

Vlees bakken

Meng in een diep bord 3 el bloem met 1 tl ras-el-hanout en peper en zout. Verwarm 3 el olie of boter in een braadpan. Verdeel de bavette in 4 porties. Haal per portie door de bloem en schud overtollig bloem af. Bak per portie bruin in de olie en zet apart.

Bak in de overgebleven olie (voeg evt wat toe) op lage stand de knoflook, ui, tomatenpuree, ras-el-hanout, paprikapoeder, kaneel in ongeveer 5 minuten zacht en geurig. Verwarm ondertussen de fond en het water. Voeg het vlees, de tomaten, fond, water en pruimen toe. Breng op smaak met 2 tl grof zeezout en gemalen peper.

Laten pruttelen

Laat op lage stand 2 a 2,5 uur zachtjes pruttelen. Niet koken…a stew boiled is a stew spoiled.  Als de bavette zacht is en je deze makkelijk uit elkaar kunt trekken is de stoofpot klaar. Serveer met couscous, puree of laat afkoelen en verwerk een deel in ravioli met Marokkaans stoofvlees.

Marokkaans stoofvlees met bavette

Reacties

  1. Stephanie says:

    april 6th, 2020 at 10:34 am (#)

    Dit ziet er goed uit !!!! Mijn Evert heet Dirk (en hij is nog knap ook) en ik ga ‘m meteen bellen. Trek de slowcooker uit de kast, koop een 13de potje Jonnie Boer van Euroma en ga dit van de week maken.

    Dank je wel!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    april 6th, 2020 at 10:42 am (#)

    Superleuk, laat me weten wat je ervan vindt…

  3. Loes says:

    december 25th, 2020 at 10:13 am (#)

    Ik heb dit gisteren gemaakt en we hebben heerlijk gegeten , yummie

  4. Inge van Duijnhoven says:

    december 27th, 2020 at 1:04 pm (#)

    Beste Loes, wat fijn dat je ervan genoten hebt. Het is een van mijn lievelingsrecepten! Hartelijke groet, Inge

  5. ria says:

    december 28th, 2020 at 12:14 pm (#)

    Ik ga het morgen maken

  6. Inge van Duijnhoven says:

    december 28th, 2020 at 12:18 pm (#)

    Leuk! succes en ik hoor graag of je het lekker vindt. Hartelijke groet, Inge

  7. Peter says:

    januari 18th, 2021 at 5:53 pm (#)

    ‘t Staat nu al twee uur in de oven op 85 graden

  8. Inge van Duijnhoven says:

    januari 18th, 2021 at 5:56 pm (#)

    Dat wordt smullen… Heb het zelf nog niet in de oven geprobeerd. Ben benieuwd hoe lang het nodig heeft op 85C. Hartelijke groet, Inge

  9. Peter says:

    januari 19th, 2021 at 7:25 pm (#)

    Ik weet niet precies maar na circa 8 uur was het vlees al écht goed.

  10. Inge van Duijnhoven says:

    januari 19th, 2021 at 7:42 pm (#)

    Beste Peter, In mijn crock-pot duurt vlees garen meestal ook tussen de 6 en 8 uur. Ik ga het zelf op die manier ook eens klaarmaken. Dank voor het delen. Hartelijke groet, Inge

  11. Marco says:

    maart 7th, 2021 at 10:10 am (#)

    Wat ziet het er lekker uit. Ik maak je gerecht vandaag. Ik gebruik een echte Marokkaanse Tajine. Ben benieuwd naar het resultaat.

  12. Inge van Duijnhoven says:

    maart 7th, 2021 at 11:24 am (#)

    Ohh… ik ben heel benieuwd naar het resultaat met een Tajine. Heb er een staan maar nog niet geprobeerd. Ben inmiddels bezig met een nieuw stoofrecept met bavette. Zo mogelijk nog lekkerder dan deze, haha.. Succes en laat gerust weten wat het resultaat was. Hartelijke groet, Inge

  13. Anouk says:

    maart 14th, 2023 at 2:44 pm (#)

    Staat nu bij in de oven low and slow te sudderen (bespaart weer gas 😉

    Bedankt voor het recept. Het smaakt alvast lekker. Nu nog eventjes wachten op het eindresultaat 😀

  14. Inge van Duijnhoven says:

    maart 14th, 2023 at 3:15 pm (#)

    Een van mijn favoriete recepten… Ben sowieso dol op stoofpotten! Als je ooit de moeite wilt nemen dan is het stoofvlees uit Ethiopië ook echt een aanrader. Die is echt goddelijk.. Alvast smakelijk eten straks en een fijne dag verder. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond