Recepten

Kipsaté met ketjapsaus

Kipsaté met ketjapsaus

Kipsaté met ketjapsaus. Oorspronkelijk wordt dit gerecht gemaakt met geitenvlees. Ik heb gekozen voor kip omdat het makkelijk verkrijgbaar is en voor de meeste mensen toegankelijker. Het is een van de recepten die ik maakte uit het boek Baru Belanda van Pascal Jalhay. Over het boek schreef ik een blog, én ik maakte nog twee recepten. Een amuse / voorgerecht van garnaal tartaar met milde sambal en cendol.

Maak je alle drie de gerechten dan heb je een compleet menu waar je je gasten zeker mee zult verrassen. Het is de Indonesische keuken 3.0.

Deze saté met ketjap saus is makkelijk te maken en kost niet veel tijd. De saus kun je een paar dagen eerder maken. Doe dat zelfs bij voorkeur omdat de smaken dan goed intrekken.

Misschien is het handig om niet meteen alle gula Jawa toe te voegen want de saus is wat zoet. Beter later toevoegen naar smaak, want terugdraaien kan niet…

Ingrediënten

Voorbereiding 20 minuten (excl koelen) / bereiding 20 minuten

Voor de ketjapsaus:

4 sjalotten, superfijn gesnipperd

2 tenen knoflook, heel fijn gehakt

3 lange rode chilipepers, zaad verwijderd, heel fijn gesneden

60 gr Javaanse suiker / gula Jawa (of minder), gebruik eventueel rietsuiker

180 ml zoete sojasaus / ketjap manis

Sap van 4 limoenen

6 kaffir limoen blaadjes (toko), gekneusd

Voor de saté:

600 gr kippendijen

12 stokjes

Kipsaté met ketjapsaus

Bereiding

Ketjapsaus maken

Snijd het vlees van de kippendijen in niet te dikke lange repen en rijg ze aan de satéstokjes.

Je kunt de ingrediënten die gesneden moeten worden ook fijn malen in een kleine hakmolen. Doe alles voor de ketjapsaus in een pan (begin evt met minder suiker). Breng aan de kook. Proef of je meer suiker toe wilt voegen en breng in dat geval de saus weer even heel snel aan de kook zodat alle suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen. Als de saus is afgekoeld verwijder je de kaffir limoen blaadjes.

Verdeel de saus over twee kommetjes. Een kommetje gebruik je om de kip te bestrijken tijdens het grillen. Wat overblijft na het bestrijken gooi je weg want deze saus is in contact geweest met rauwe kip. De saus in het tweede kommetje verwarm je en serveer je bij de gegrilde saté.

Saté grillen

Verhit een grillpan met een drupje olie. Bestrijk de satéstokjes met de ene helft van de saus en leg op de grill. Regelmatig keren en steeds opnieuw bestrijken. Leg de gare gegrilde kip op een schaal en serveer met de warme saus en rijst.

(klik op foto voor vergroting)

Kipsaté met ketjapsaus

Reageer, je e-mail wordt niet getoond