Busy & lazy

Kip Tikka Masala de allerlekkerste

Kip Tikka Masala de allerlekkerste

Het was nog even zoeken om de echte originele Tikka smaak te pakken te krijgen maar met dit recept is het wat mij betreft meer dan gelukt. Diep van smaak maar niet pittig, zo hoort Tikka Masala te smaken. Je zult misschien een extra specerij aan je kastje moeten toevoegen maar het is het meer dan waard. Deze allerlekkerste Tikka maakte ik voor de allerliefste. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Wat zit er in Tikka Masala

Als je alle specerijen los toevoegt krijg je nogal een lijst. Daarom gebruik ik Garam Masala als basis. Daar zitten al veel van de benodigde specerijen in. Wat in een authentieke Tikka Masala thuishoort is in ieder geval een Garam Masala waar naast uiteraard koriander en komijn ook kruidnagel en kaneel aan toegevoegd is (ik gebruik die van Jonnie Boer/Euroma). Verder zit er in dit recept mosterdpoeder (bijv Colman, verkrijgbaar supermarkt) en wat andere lekkere goed verkrijgbare specerijen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant en klare currypasta te gebruiken maar zelf je specerijen toevoegen is echt vele malen lekkerder.

Bijgerechten

Je kunt deze curry natuurlijk serveren met (bloemkool)rijst maar denk ook eens aan papadums, naan en ingelegd zuur. Vaak voeg ik aan de curry ook wat doperwtjes toe.

Meer lekkere curry recepten

We zijn dol op alle soorten stoofpotjes hier… Ter inspiratie hieronder wat suggesties.

Thaise curry met garnalen

Indonesische curry met kip

Viscurry uit Zanzibar

Ingrediënten

4 ruime porties

600 gr kipfilet of kippendijen in stukjes van ca 3 a 4 cm.*

Voor de marinade

1,5 el garam masala*

2 tl paprikapoeder (mild)

1 tl mosterdpoeder

1 tl kurkuma

4 tenen knoflook, geperst

Ruime el vers geraspte gember

150 gr dikke Griekse yoghurt

Voor de saus

2 el vloeibare boter of olie

2 grote uien (ca 300 gr), gesnipperd

1 el tomatenpuree

2 tenen knoflook, geperst

Blik gepelde tomaten

Blik kokosmelk (400 ml)

1 tl grof zeezout

Optioneel: doperwtjes (vers of vriezer) en een paar takjes koriander

* Haal de kip bij een goede slager. Kip van de supermarkt wordt ‘opgespoten’ met water wat tijdens de bereiding loslaat. Je saus wordt dan waterig.

*Als in de garam masala hele zaadjes zitten maal deze dan even fijn in een vijzel.

Authentieke Kip Tikka Masala

Bereiding

Kip marineren

Meng de garam masala, paprikapoeder, kurkuma, mosterdpoeder, gember en 4 tenen knoflook met de yoghurt. Snijd de kip in (niet te dunne) repen. Doe de kip bij de marinade en schep goed om. Laat minimaal 2 uur marineren (kan op het aanrecht dan komt je vlees op kamertemperatuur). Langer marineren (tot een hele nacht) kan ook, bewaar je kip dan in de koelkast en laat voor bereiden goed op kamertemperatuur komen.

Curry maken

Doe de olie in een pan en bak de uien samen met 2 tenen geperste knoflook en tomatenpuree. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes garen tot de uien zacht zijn. Voeg de kipfilet met de marinade toe. Schroei de kip in 5 minuten zachtjes dicht. Echt op laag vuur vanwege de yoghurt…

Voeg dan de tomaten, kokosmelk en zout toe. Laat het geheel, zonder deksel, op laag vuur 20 minuten garen. Het mag niet hard koken, alleen zacht bubbelen, want anders kan de yoghurt gaan schiften. Als dat gebeurt gewoon opeten want het kan geen kwaad.

OPTIONEEL

Voeg de laatste 5 minuten een flinke hand doperwtjes toe (verse iets langer). Garneer met wat takjes koriander.

Serveer met rijst, eventueel papadums of naan brood en zoetzuur.

Makkelijke Kip Tikka Masala

Reacties

  1. Stephanie says:

    april 25th, 2022 at 4:19 pm (#)

    Ik begin een goede volger te worden. Ik heb al deze kruiden in huis! Vanavond gaan we naar de Indiër in Torre del Mar. De lekkerste van heel Spanje. Ik zal de Tikka Masala pakken, en als ik dan van het weekend weer thuis ben, ga ik deze maken.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    april 25th, 2022 at 4:28 pm (#)

    Oehhh… spannend. Of ik me kan meten aan een echt goede Indiër weet ik niet, we gaan het zien 😉

  3. Stephanie says:

    april 25th, 2022 at 4:31 pm (#)

    Ik heb het volste vertrouwen in jullie beider kookkunst!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond