Cook!

Kersenjam uit de 17e eeuw

Kersenjam uit de 17e eeuw

Kersen werden ver voor de jaartelling al verzameld. Sinds die tijd is er niet veel veranderd. Om kersen langer houdbaar te maken werden, en worden ze, verwerkt tot jam. Deze kersenjam uit de 17e eeuw laat wel zien dat de samenstelling sinds die tijd behoorlijk veranderd is. Want kaneel, peper, gember en nootmuskaat staat, jammer genoeg, meestal niet meer op de ingrediëntenlijst.

Naar aanleiding van mijn blog ‘oude meesters’ ging ik op zoek naar historische recepten van jam. Dit recept van kersenjam uit de 17e eeuw vond ik online via de website hetsmaakmuseum.nl.

Deze jam is natuurlijk het lekkerst in combinatie met eigen gebakken brood en zelf gemaakte boter. Wat mij betreft een gelukkig huwelijk…

Bijzondere specerijen

Het recept heb ik een klein beetje aangepast. Omdat het nogal gekruid was heb ik de hoeveelheid nootmuskaat en kaneel zo goed als gehalveerd. Aan de jam wordt ook paradijskruid toegevoegd. Hier nauwelijks verkrijgbaar. Die smaak is klaarblijkelijk wat peperig, friszuur en warm, met een aroma van kardemom. Ik heb het opgelost door witte peper, extra gember en gekneusde kardemompeulen toe te voegen. Heb je geen kardemom of foelie in huis? No worries, ook zonder die, toch wat bijzondere, specerijen zal de jam heerlijk zijn.

De jam is redelijk vloeibaar omdat ik volgens recept gewone kristalsuiker heb gebruikt. Ik vind dat niet erg maar wil jij liever stevige jam? Gebruik dan geleisuiker. De jam wordt dan wel wat zoeter.

Ingrediënten

Voor 2 potten

500 gr zwarte kersen (diepvries werkt prima)

250 ml zoete of halfzoete witte wijn (per 250 ml te koop in de supermarkt)

4 gr kaneelpoeder

4 gr nootmuskaat

¼ tl kruidnagelpoeder

½ tl foeliepoeder

4 gr gemberpoeder

½ tl fijne witte peper

5 gekneusde kardemompeulen

70 gr kristalsuiker* (of meer naar smaak)

*Zie voor het gebruik van geleisuiker de werkwijze onderaan de bereidingswijze.

Kersenjam uit de 17e eeuw

 

Bereiding

Stap 1 Jam maken: Fruit koken en pureren

Ontpit, indien nodig, de kersen en doe ze in een pannetje met de witte wijn. Breng de wijn aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel met een staafmixer.

Stap 2 Jam maken: specerijen en suiker toevoegen

Breng het mengsel opnieuw aan de kook en voeg de specerijen en suiker toe. Blijf regelmatig roeren. Laat inkoken tot een stroperig mengsel (ca 15 min). Verwijder de kardemompeulen. Giet de jam in schone potten. Sluit deze goed en zet ze op hun kop. Draai de potten na 10 minuten weer om en laat verder afkoelen. Bewaar op een koele plaats.

*Werkwijze geleisuiker: Volg stap 1. Voeg daarna de specerijen toe en kook nog 10 minuten. Haal de kardemompeulen eruit. Voeg de geleisuiker toe. Ik gebruik hier 250 gr geleisuiker (ipv 500 gr volgens de verpakking) anders wordt de jam mierzoet. Laat 4 minuten goed doorkoken. Giet de jam in schone potten. Sluit deze goed en zet ze op hun kop. Draai de potten na 10 minuten weer om en laat verder afkoelen. Bewaar op een koele plaats.

Kersenjam uit de 17e eeuw

Zelf gemaakt brood, boter en jam

Reacties

  1. Stephanie says:

    maart 26th, 2020 at 2:17 pm (#)

    Ik ben dol op jam, maar niet op de suiker … dus ik ga hem proberen met drupje stevia. Zo puur natuur mogelijk :-). Wist niet dat je ook jam zonder gelei suiker kon maken. De kruiden heb ik in huis, dus alleen nog kersen scoren. Dank je wel!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 26th, 2020 at 2:20 pm (#)

    Als je geen suiker gebruikt heb je geen bindmiddel. Dan zou ik de wijn weglaten anders wordt het siroop. Gepureerde kersen met de specerijen en wat stevia zal ongetwijfeld ook lekker zijn. Succes!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond