Cook!

Kabeljauw met krokante korst

Kabeljauw met krokante korst

Kabeljauw met een krokante korst kun je op verschillende manieren maken. Door de vis, zoals in dit recept, in de oven te schuiven, in een pan te bakken, of frituren in een krokant jasje zoals bij dit lekkerbekje. Van deze drie methoden is vis uit de oven de meest gezonde manier. Je gebruikt bijna geen olie en eet de vis redelijk puur. Daarnaast is het ook nog de makkelijkste manier. Tel uit je winst.

Kabeljauw of skrei

Maak dit recept met kabeljauw, of in de maanden januari, februari en maart met skrei (winterkabeljauw). Skrei is trouwens ook een perfecte vis voor kibbeling.

Panko

Voor de krokante korst gebruik ik panko. Dat is grof broodkruim. Het werkt lekker en smaakt ook beter dan paneermeel vind ik. Je vindt panko bij de Oosterse producten in de supermarkt.

Gezond recept

Sowieso is dit een gezond recept want de puree waar ik de vis mee combineer is gemaakt van bloemkool en limabonen. Geen snelle koolhydraten dus.

Meer visrecepten

Er staan behoorlijk wat visrecepten op de site zoals zalm uit de oven, zalm met granaatappel en citroen, scholfilet met beurre noisette en rode mul met venkel en sinaasappel. Gebruik de tag ‘vis’ op de homepage om alle recepten te bekijken.

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 dikke moten  kabeljauw van 150/175 gr

2 tl milde mosterd

1 el rasp van citroen

1 el citroensap

40 gr panko

Grof gemalen peper en zout

Olijfolie

 

Voor erbij:

40 gr pijnboompitten

1 recept puree van bloemkool

1 recept gremolata

Kabeljauw met krokante korst

Bereiding

Verwarm de oven tot 200C

Dep de vis goed droog en bestrooi aan beide kanten met peper en zout. Smeer in met de mosterd, citroenrasp, citroensap en heel licht met olijfolie. Leg de moten vis met voldoende tussenruimte in een ovenschaal.

Doe de panko in een kom met 1 el olijfolie en ¼ tl zout. Meng goed door elkaar zodat de panko bedekt is met olijfolie. Verdeel over de bovenkant van de moten kabeljauw. Druk licht aan met de bolle kant van een lepel.

Vis garen in de oven

Schuif de schaal ongeveer 12 minuten in de oven (dit is voor een dik stuk kabeljauw van 4 a 5 cm hoog). Check tussendoor of de vis gaar is door met een vork te kijken of je de ‘lamellen van de vis’ (segmenten) uit elkaar kunt schuiven. Het vocht moet nog transparant zijn. Als je korst te bruin kleurt dek dan tussendoor af met aluminiumfolie. Bak de vis zeker niet te lang want te gare kabeljauw is echt niet lekker.

Pijnboompitten roosteren

Doe de pijnboompitten met ½ tl olijfolie en een snuf zout in een koekenpan en rooster lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier

Bord opmaken

Schep een paar el puree op een bord en maak een rondje. Leg daar de vis op met wat gremolata erlangs. Garneer met de pijnboompitten. Doe de rest van de gremolata in een schaaltje en serveer apart.

Kabeljauw uit de oven

Reacties

  1. Stephanie says:

    september 24th, 2021 at 1:23 pm (#)

    Ziet er heerlijk uit! Deze ga ik proberen.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    september 24th, 2021 at 1:53 pm (#)

    Hoor graag of het lekker was 🙂

Reageer, je e-mail wordt niet getoond