Cook!

Italiaanse kip uit de oven

Italiaanse kip uit de oven

Sappige Italiaanse kip uit de oven, mmm…. En makkelijker dan je denkt… Veel mensen willen er niet aan beginnen. Een hele kip klaarmaken. Te ingewikkeld, geen idee hoe de kip te snijden, enz enz… In dit recept leg ik het allemaal stap voor stap uit en er staan foto’s bij zodat je ziet wat de bedoeling is. Dit is een verrassend en makkelijk recept.

Net als bij de kip met knoflook en citroen gebruik ik hier een hele kip die gevlinderd wordt. Wat dat is lees je in de beschrijving hieronder. Het fijne aan deze ovenkip is dat je een deel van de marinade onder de huid van de kip stopt. Ook dat leg ik goed uit… Daarmee blijft het vlees heerlijk mals.

Een kip vlinderen

Vlinderen? Een kip…? Het is eigenlijk niet meer dan dat je de ruggengraat van de kip eruit knipt. Daarna leg je de kip plat en wordt deze heel gelijkmatig gaar. Doe het als volgt: Leg de kip met de bolle kant naar onder (de rugzijde is nu boven). Knip met een stevige (gevogelte) schaar de rug van onder naar boven langs het bot doormidden (zie foto hieronder). Je kunt eventueel aan beide zijden langs de ruggengraat knippen en deze eruit halen maar dat hoeft niet. Ziet er wel mooier uit.. Draai de kip om en druk plat.

Salade met orzo

Maak bij de Italiaanse kip een lekkere salade met orzo, zongedroogde tomaatjes, cherrytomaten en olijven. Blijf je helemaal in Italiaanse sferen. Orzo is een pastasoort die lijkt op rijst. Het heet ook wel riso. Je kunt eventueel ook fregola gebruiken of een andere kleine pastasoort.

Recepten met kip

Enthousiast geworden? Maak dan ook eens deze recepten:

Makkelijke kip uit de oven

Aziatische kip uit de oven 

Marokkaanse kip en pompoen

Citroenkip, tomaat & bulgur

of ga naar de homepage en zoek via de tag ‘kip’ naar alle recepten. Dan vind je ook nog verschillende salades en stamppotjes met kip.

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 kip van ca 900 gr (koop je kip bij de slager, die van de supermarkt zijn vaak volgepompt met water)

1 tl gedroogde oregano

5 takjes tijm, alleen de blaadjes (of 1 tl gedroogde tijm)

40 gr semi-zongedroogde tomaten uit pot (AH is erg lekker)

2 tenen knoflook, geperst

2 el citroensap

Klein snufje cayennepeper

½ tl grof zeezout

½ tl grof gemalen peper

1 tl paprikapoeder

2 el olijfolie (geen extra vierge)

1 el honing

 

 

Een hele kip vlinderen

Een hele kip vlinderen

Kip marineren onder het vel

Italiaanse kip uit de oven

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C (hetelucht)

Marinade maken

Doe de oregano, tijm, tomaatjes, knoflook, citroensap, cayennepeper, 1/2 tl paprikapoeder, zout en peper in een hoge beker en maal met een staafmixer tot pasta (zo fijn als tapenade).

Kip marineren

Vlinder eerst de kip, zie de beschrijving bovenaan. Beweeg dan aan de kant waar de vleugels zitten je vingers voorzichtig tussen het vel en vlees van de kip zodat het vlies/vel los komt (zie foto). Doe dat bij beide borstfilets en vandaaruit zover mogelijk bij de poten. Smeer nu de marinade hiertussen. Verspreid zo goed mogelijk (zie foto). Steek bij de gemaakte opening het vel met een prikker vast aan het vlees. Dan loopt er minder marinade uit bij het bakken. Meng nu een ½ tl paprikapoeder met de honing en olijfolie. Wrijf de buitenkant van de kip hier helemaal mee in. Leg de kip in een braadslee of ovenschaal, eventueel met bakpapier eronder.

Schuif in de oven en rooster in ca 50 minuten gaar (langer als je een grotere kip hebt). Als de kip al mooi bruin en knapperig is kun je deze afdekken met aluminiumfolie (na ca 20/25 min).

De kip in stukken verdelen.

Snijd met een scherp mes langs de poten van de kip. Snijd nu het borststuk overlangs in twee stukken. Zo heb je 2 poten en twee borststukken (zie foto).

Kip met Italiaanse smaken

Italiaanse kip met orzo salade

Reacties

  1. Stephanie says:

    augustus 17th, 2021 at 6:15 pm (#)

    Heb je gemist! Welkom terug van vakantie!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 18th, 2021 at 9:49 am (#)

    Thx, ik ben er weer!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond