Cook!

Italiaans meringue in drie smaken

Italiaans meringue in drie smaken

Van alle soorten meringue is de Italiaanse toch wel favoriet. De fluweelzachte structuur is een feestje in je mond. Schrik niet terug voor het maken ervan want met de werkwijze in dit recept kan het niet mislukken. Wist je dat je aan meringue ook andere smaken kunt toevoegen? Wat dacht je van limoenmeringue of rozenmeringue?

Frans, Zwitsers of Italiaans meringue?

Er zijn zeker verschillen! Zwitsers meringue is de zwaarste soort en wordt vooral gebruikt om taarten mee te decoreren of als basis voor boter crème. Je kookt dit schuim en bakt het daarna af in de oven. Frans meringue is licht, luchtig en bros. Het wordt op lage temperatuur in de oven gebakken en gedroogd. Voor een zachte binnenkant voeg je wat maïzena aan het eiwit toe. Maar mijn persoonlijke favoriet is Italiaans meringue. Het is lekker dik en fluweelzacht.

Italiaans meringue maken

Deze meringue wordt gemaakt met gesmolten suiker. Daardoor wordt het eiwit verhit en krijg je een mooie glans. Deze meringue kun je gerust op je taart verwerken en een dag bewaren.

Limoenmeringue maken

Voeg als de meringue bijna is afgekoeld 30 ml vers limoensap toe en klop goed. Deze meringue smaak zowel zoet als zuur, dat maakt het spannend. Met deze meringue maakte ik een taart met verse aardbeien.

Rozenmeringue maken

Voeg als de meringue bijna is afgekoeld 4 tl rozenwater toe en klop goed. De rozensmaak is subtiel. Optioneel kun je een heel klein snufje rode kleurstof toevoegen voor een lichtroze meringue. Daarmee maakte ik dit citroentaartje.

Eiwit uit een flesje

Maak je vaak meringue dan kun je overwegen om een flesje eiwit te kopen. Staat meestal in de koelvitrine bij de zuivel. Gebruik je gewone eieren en weet je niet wat je met de dooiers moet doen? Daar heb ik een oplossing voor. Maak daarmee dan deze heerlijke banketbakkersroom of lemoncurd.

Suiker thermometer?

Voor het maken van meringue heb je een thermometer nodig. Dit hoeft niet perse een suikerthermometer te zijn maar wel een die een temperatuur aankan van 120C.

Ingrediënten

Basisrecept meringue

100 gr eiwit

200 gr fijne kristalsuiker

60 ml water

Zie voor de limoen- en rozenvariant de opmerking boven in de tekst.

Rozenmeringue

Italiaans meringue in drie smaken

Bereiding

Eieren splitsen

Neem drie kommetjes. Breek een ei boven een kommetje. Giet de dooier voorzichtig tussen de beide eierschalen heen en weer. Het eiwit loopt in het kommetje, de dooier blijft in de eierschaal. Giet de eidooier in het tweede kommetje en het gesplitste eiwit in het derde. Pak een tweede ei, etc etc. Mocht het een keer misgaan en de dooier breekt verpest je slechts 1 ei en niet een hele schaal eiwit. Daarom giet ik het gesplitste eiwit steeds in het derde kommetje.

Meringue maken

Doe de suiker met het water in een kleine pan. Hang de thermometer erin en verhit tot 110C. Doe op dat moment de eiwitten in een kom en begin op hoge stand te mixen. Zodra de suiker 120C is giet je deze in een dunne straal bij de eiwitten. Blijf kloppen. Net zolang tot de meringue is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Voel dus met je vinger. Het mixen werkt het beste in een standmixer maar als je die niet hebt dan kan het ook met een handmixer, duurt alleen lang. Doe de meringue in een bakje of spuitzak en zet tot gebruik in de koelkast.

Limoenmeringue

Reageer, je e-mail wordt niet getoond