Cook!

Indische smoorkip van Richard

Smoorkip van Richard

Sommige gerechten ontstaan op een bijzondere manier. Zo ook deze Indische smoorkip. Ik interviewde Richard voor een project waar ik mee bezig was. Hij vertelde dat zijn grootouders uit Indonesië kwamen. Ze hadden daar een grote plantagewoning. In 1958 kwamen ze met de Karel Doorman naar Nederland. In de familie van Richard werd veel gekookt, onder andere smoorkip.

Hoe smaakt Lievendaal?

Het project waar ik Richard voor interviewde begon met het uitdelen van maaltijden in de zomer van 2020. Buurtgenoten mochten elkaar opgeven voor een warme maaltijd. Het was bedoeld voor mensen die het nodig hadden of die altijd voor een ander klaarstaan. Mooi om elkaar in moeilijke (Corona)tijden zo te steunen. In de loop van de zomer heb ik 18 inwoners uit de wijk Lievendaal geïnterviewd. Hun verhalen en bijbehorende recepten zijn gebundeld in een prachtig wijkkookboekje.

Indische smoorkip van Richard

Richard is een fantastische verhalenverteller maar de smoorkip van zijn grootouders had hij zelf nog nooit klaargemaakt. Aan de hand van zijn beschrijving heb ik een recept van smoorkip voor hem gemaakt. En het was precies zoals vroeger vertelde hij…

Ingrediënten

Voor 4 personen

 

6 kippendijen

Voor de marinade:

100 ml ketjap manis

¼ tl nootmuskaat

¼ tl kruidnagelpoeder

2 tl laos

1 tl sambal

½ tl zwarte peper

2 tl bruine basterdsuiker

Om te stoven:

2 el boter

2 uien, gesnipperd

4 tenen knoflook, fijngehakt

2 flinke tomaten, elk in ca 8 blokjes

1 dl hele sterke kippenbouillon

Zout naar smaak

 

Indische smoorkip van Richard

Bereiding

Kip marineren

Snijd elke kippendij in 3 stukken. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng. Doe de kip erbij en schep goed om. Laat 20 minuten marineren.

Kip smoren

Verhit in een pan de boter en bak de ui tot deze zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten. Doe de kip in de pan en bak licht aan. Als laatste de marinade, tomaten, bouillonblokje en water erbij. Laat 1,5 uur zachtjes stoven. Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat de saus wat dikker wordt. Breng op smaak met extra sambal en eventueel zout.

Bijgerechten smoorkip

Lekker met rijst en hete boontjes (Sajoer Lodeh) of zoetzure komkommer.

(klik op foto voor vergroting)

 

Smoorkip van Richard

Reageer, je e-mail wordt niet getoond