Busy & lazy

Indische balletjes

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes komen in de traditionele Indonesische keuken vast niet voor. Misschien dat het daarom Indische balletjes heet. Er is een verschil tussen Indisch en Indonesisch. Indische mensen zijn Nederlanders afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Indische gerechten zijn dan ook ‘meegenomen’ of aangepast aan de Nederlandse keuken en smaak. Indonesisch eten zijn traditionele gerechten uit bijvoorbeeld de keukens van Sumatra, Java en Bali.

Hoe pittig maak je het?

In dit recept heb ik een hele rode peper gebruikt. Daarbij heb ik de zaadjes laten zitten. Dat maakt de balletjes behoorlijk pittig. Houd jij van een mildere smaak? Verwijder dan vooraf de zaadjes en zaadlijsten uit de peper. Snijd de peper in de lengte doormidden en schraap de zaadjes en zaadlijst eruit. Wrijf daarna niet in je ogen, dat doet zeer! Trek eventueel wegwerphandschoenen aan.

Panko of paneermeel?

Voor gehaktballen gebruik ik meestal een combinatie van paneermeel en panko. Deze laatste is wat grover en zorgt voor een fijne structuur van de gehaktbal. Daarnaast neemt Panko goed smaken van de saus op. Extra lekker dus. Panko vind je in de supermarkt bij de Japanse producten.

Boerenkool stamppot met Indische balletjes

Omdat ik eens iets anders wilde eten bij boerenkool stamppot dan rookworst of stoofvlees heb ik deze Indische gehaktballetjes gemaakt. Een prima combi is het geworden. Boerenkool kan de pittigheid van deze balletjes goed hebben.

Als borrelhapje of met rijst

Deze gehaktballetjes zijn niet alleen lekker bij boerenkool maar natuurlijk ook heerlijk met rijst en pittige komkommersalade. En maak ze vooral ook als hapje bij een borrel. Ze zullen snel op zijn!

Ingrediënten

Voor 12 gehaktballetjes van ca 40 gr (genoeg voor 4 personen)

Voor de gehaktballen:

2 el zonnebloemolie

200 gr rundergehakt

200 gr gehakt half-om-half

15 gr paneermeel

15 gr panko

1 ei

1 teen knoflook, geperst

½ tl laospoeder

½ tl korianderpoeder

¼ tl kaneelpoeder

¼ tl kruidnagelpoeder

1 tl sambal oelek

¼ tl tl grof zeezout

¼ tl grof gemalen peper

Voor de saus:

2 el (zonnebloem)olie/boter

1 flinke ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijn gehakt

1,5 el vers geraspte gember

1 tl laospoeder

1 tl korianderpoeder

¼ tl kruidnagelpoeder

¼ tl grof gemalen peper

1,5 tl bruine basterdsuiker

1 rode peper, fijn gehakt (zie opm boven in tekst)

50 ml ketjap manis

100 ml warm water (of meer voor mildere saus)

1 a 2 tl tamarindepasta (supermarkt Oosterse producten)

Indische balletjes

 

Bereiding

De gehaktballen maken

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot alles goed gemengd is. Rol nu met 2 handen 12 balletjes van ongeveer 40 gram. Verhit 2 el zonnebloemolie in een braadpan en bak de balletjes mooi bruin. Haal uit de pan.

De saus maken

Verhit de olie/boter in een pan en fruit de uien op niet te hoog vuur. Ze mogen niet bruin bakken. Voeg na ca 3 minuten de rest van de ingrediënten toe behalve de ketjap, het water en de tamarindepasta. Laat op zacht vuur een paar minuten bakken. Voeg dan de ketjap en het water toe, leg de balletjes in de saus en laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Voeg aan het eind de tamarindepasta toe en proef. Doe er eventueel wat extra water bij voor een mildere saus.

Indische balletjes

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond