Cook!

Hapje met kaas tomaat en walnoot

Hapje met kaas tomaat en walnoot

Hapje met kaas tomaat en walnoot. Als lekkere snack bij de borrel, shared dish of individueel voorafje. Het kan allemaal met deze filodeeg hapjes gevuld met kaas, semi-gedroogde tomaten en walnoten. Je kunt deze hapjes prima van tevoren maken en op het moment zelf in de oven schuiven. Het is een heerlijk knapperig hapje. De structuur heeft iets weg van een ‘vlammetje’.

Welke kaas gebruiken?

Een lekkere combinatie is Reblochon (oa AH / niet geschikt voor zwangere vrouwen). Deze kaas heeft veel smaak maar wordt niet zo vloeibaar dat de hapjes leeglopen. Ik heb het ook geprobeerd met Camembert maar dat was geen succes. Die wordt te zacht. Wat bijvoorbeeld wel kan is niet te zachte geitenkaas, naturel of met honing.

Filodeeg

Voor dit recept heb ik filodeeg gebruikt (van Bake at Home). Verkrijgbaar in de vriezer bij de supermarkt. Laat het filodeeg in de verpakking half ontdooien. Leg het daarna opengevouwen op het aanrecht met een vochtige doek eroverheen zodat het deeg niet uitdroogt. Dan is het namelijk niet meer te gebruiken omdat het deeg scheurt.

Recepten voor borrelhapjes met kaas

Kaas is altijd lekker. Vandaar dat ik er meer hapjes mee gemaakt heb die jij op je borrelplank kunt leggen of serveert als voorgerechtje:

Bitterballen met geitenkaas

Franse kaas noten & siroop

Mozzarella met kruidendip

Ingrediënten

Voor 20 hapjes

1 pak filodeeg (bijv Bake at Home = 10 vellen)

200 gr Reblochon

80 gr semi-gedroogde tomaatjes (pot AH, zijn erg lekker)

60 gr gehakte walnoten

Grof gemalen peper

60 gr roomboter, gesmolten

Hapje maken met filodeeg

Hapje maken met filodeeg

Hapje met kaas tomaat en walnoot

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de semi-gedroogde tomaatjes in reepjes en hak de walnoten redelijk fijn. Snijd de kaas in 20 plakjes van 10 gram.

Filodeeg gebruiken

Snijd alle filodeegvellen als ze zo goed als ontdooid zijn maar nog niet helemaal zacht, tegelijk in 1 keer voorzichtig in de lengte door. Zorg dat er geen scheuren in het deeg komen.

Pak een half vel ontdooid filodeeg. Bewaar de rest onder een vochtige theedoek. Bestrijk het vel met een kwastje heel licht met gesmolten boter.

Leg een plakje kaas van ca 10 gr aan het uiteinde (zie foto). Houdt aan het uiteinde 3 cm vrij. En laat aan de zijkanten 2 cm vrij. Leg wat reepjes tomaat op de kaas en wat gehakte walnoten. Bestrooi met grof gemalen peper. Sla het uiteinde over de kaas en dan de 2 zijkanten naar binnen. Rol het pakketje vervolgens helemaal op. Leg op de bakplaat. Doe dit zo met alle hapjes.

Hapjes afbakken in de oven

Bestrijk de kaashapjes met gesmolten roomboter en plaats in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 200C. Bak de hapjes in ca 15/20 minuten knapperig en goudbruin. Serveer ze heet of lauw.

* Wil je de hapjes nog niet afbakken? Bewaar ze dan in de koeling onder een vochtige theedoek. Bestrijk pas met boter als je gaat afbakken.

* Serveer als voorgerecht met een kleine (rucola) salade erbij.

Borrelhapje - shared dining met kaas tomaat en walnoot

Reageer, je e-mail wordt niet getoond