Busy & lazy

Gele paprikasoep met vadouvan

Gele paprikasoep met vadouvan

Vadouvan is een specerijenmix uit India met Franse invloeden. De smaak is warm, heeft wat weg van kerrie en is, als je het mij vraagt, een specerij wat je gerust kunt toevoegen in je keukenkastje. Ik maakte er ook deze coquilles mee, dus dat komt goed uit… Deze gele paprikasoep met vadouvan is de moeite waard om te maken. Zelf maak ik graag een dubbele hoeveelheid en zet de helft in de vriezer.

Paprika’s wel of niet roosteren

Of je de paprika’s wel of niet roostert is een kwestie van beschikbare tijd en of je de schil van paprika’s goed kunt verdragen. Sommige mensen krijgen last van hun maag na het eten van de schil. Het roosteren van paprika’s zorgt voor een extra geconcentreerde en zoete paprikasmaak maar is wel meer werk. Zelf ben ik nogal makkelijk en maak daarom net zo lief de versie zonder roosteren, die is namelijk ook heel lekker. In de bereidingswijze geef ik je daarom 2 opties. Het roosteren is eenvoudig. Ik doe dat in de oven zoals je bij de bereiding kunt lezen.

 Paprika gezond

Alle paprika’s beginnen groen. De rode, gele en oranje paprika’s zijn langer gerijpt. Paprika’s bevatten veel vitamine C en zijn dus heel gezond voor je.

Lekkere soep recepten

Het is een all time favorite hier dus op de site vind je naast deze gele paprikasoep met vadouvan nog veel meer soeprecepten. Zowel maaltijdsoepen als meer verfijnde soep voor bij een etentje.

Thaise zoete aardappelsoep

Noedelsoep, garnalen & groene groenten

Doperwtjessoep met spek & schuim

Ingrediënten

4 royale kommen van ca 400 ml

Voorbereiding 10 min (+ evt. roosteren 30 min). Kooktijd 15 min.

 

1 kl olijfolie (+ evt 2 el om te roosteren)

3 gele en 3 oranje paprika’s

200 gr prei, alleen het witte deel, fijn gesneden

1 grote ui, fijn gesnipperd

2 tenen knoflook, fijn gesneden

2 el vadouvan

700 ml water

1 groentebouillontablet

1 tl grof zeezout

½ tl grof gemalen peper

Sap van een sinaasappel

250 ml kookzuivel (7% vet in het koelschap)

 

Garnering:

100 gr grote(re) garnalen (vervang door croutons voor een vegetarische variant)

1 lente-ui, in dunne ringen

Takje peterselie

Evt wat chilivlokken

Schepje crème fraîche

Paprika's wel of niet roosteren in de oven

Bereiding

Paprika’s vooraf roosteren: Verwarm de oven voor op 200C hetelucht. Was de paprika’s en snijd in vieren. Verwijder de zaadlijst. Gebruik 2 el olie om de stukken paprika in te wrijven. Leg met de velkant naar boven op een vel bakpapier op een rooster in de oven. Rooster 30 minuten. Doe de stukken in een kom en dek strak af met plasticfolie (er mag geen lucht bij komen). Laat 10 minuten staan. Trek nu het vel van de stukken paprika. Snijd in kleinere stukjes. Voeg deze stukjes tegelijk met het sinaasappelsap toe, dus in dit geval niet meer mee laten stoven/trekken.

Paprika’s niet roosteren: Stoof in 1 kl olie de ui, knoflook en prei in 5 minuten zacht. Snijd ondertussen de paprika’s in stukjes. Voeg de vadouvan en stukjes paprika (met schil) toe en stoof 5 minuten. Doe nu de bouillon, zout en peper erbij en laat 10 minuten zachtjes trekken.

Doe het sinaasappelsap (als je geroosterd hebt, nu de paprika’s) bij de bouillon en pureer met de staafmixer helemaal glad. Voeg de kookzuivel toe. Breng nog even aan de kook en voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

Verhit een koekenpan en schroei de garnalen snel dicht. Bak maximaal 2 a 3 minuten.

Garneer de soep met de garnalen, lente-ui, blaadjes peterselie, crème fraîche en eventueel chilivlokken.

Gele paprikasoep met vadouvan

Reageer, je e-mail wordt niet getoond