Cook!

Gekruid gehakt met platbrood en rode biet

Gekruid gehakt met platbrood en rode biet

Lunch, avondeten of een lekkere snack? Het kan allemaal met dit platbrood gevuld met gekruid gehakt en rode biet. Superlekker met een dressing op basis van yoghurt en mierikswortel. De beste recepten ontstaan vaak uit de losse pols. Zo ook met dit gehakt. Het heeft een lekker Arabisch tintje.

Lamsgehakt of rundergehakt?

In het recept gebruik ik lamsgehakt. Het voegt echt wat toe aan de smaak maar als je er niet van houdt gebruik dan rundergehakt. Waarschijnlijk moet je het gehakt dan wel meer op smaak brengen.

Mierikswortel

Je koopt het als een soort pasta in een potje. Om zo te eten is het nogal scherp maar gemengd met yoghurt wordt het een lekker sausje dat veel smaak heeft maar niet te pittig is. Mierikswortel is letterlijk een wortel en werd vroeger gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking. De smaak wordt wel vergeleken met mosterd en de wortel bevat veel vitamine C.

Rode biet

In het recept gebruik ik zoetzure rode biet. Die moet je dan wel een week of twee van tevoren maken 😉 Lukt dat niet? Snijd dan hele dunne plakjes gekookte rode biet en marineer deze 15 minuten in 2 el appelciderazijn of witte wijnazijn, 2 tl suiker en een snuf zout. Maar eerlijk? Maak die zoetzure rode biet… Er zitten veel smaakmakers in en het is sowieso lekker op een boterham met hummus en/of rosbief en in salades.

Platbrood

Voor dit recept heb ik het platbrood zelf gemaakt. Het is een eenvoudig deeg van 3 ingrediënten dat niet hoeft te rijzen en wat je bakt in de pan. Je kunt dit recept ook prima maken met wraps of pitabroodjes.

Ingrediënten

Voor 8 stuks (als maaltijd ongeveer 2 pp)

2 el zonnebloemolie

Voor de gehaktballetjes:

500 gr lamsgehakt

10 gr peterselie, blad en steel fijn gehakt

1 sjalot, fijn gesnipperd

2 knoflooktenen, fijn gehakt

1 tl komijnpoeder

1,5 tl korianderpoeder

1 tl gedroogde tijm

1/3 tl kaneel

2 tl paprikapoeder

20 gr paneermeel

20 gram panko (grof broodkruim, supermarkt Oosterse producten)

1 ei, losgeklopt

1 tl grof gemalen zeezout

½ tl grof gemalen peper

Voor erbij:

1 rode ui in dunne ringen

Handje rucola

Enkele takjes peterselie

25 gr pijnboompitten

1 a 2 zoetzure bietjes (maak volgens recept, of volg de snelle versie, zie opm in tekst boven)

1 recept platbrood (of 8 niet te grote wraps of pita’s)

Voor de dressing:

150 gr Griekse yoghurt

1 el mierikswortel (potje)

1 el citroensap

½ tl grof gemalen zeezout

½ tl grof gemalen peper

Gekruid gehakt met platbrood en rode biet

Wrap met gehakt

Bereiding

Gehaktballetjes maken

Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom. Meng goed door elkaar. Maak 16 (langwerpige) balletjes van ongeveer 40/45 gr. Bak de balletjes in 2 el zonnebloemolie op niet te hoge temperatuur in ca 10 minuten gaar en bruin.

Pijnboompitten roosteren

Rooster de pijnboompitten met een snufje zout en 1 tl olijfolie in een koekenpan lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Dressing maken

Meng alle ingrediënten in een kommetje tot een gladde dressing.

Broodjes samenstellen

Leg op een platbroodje wat rucola, 1 of 2 takjes peterselie (zonder dikke stelen die zijn niet lekker), enkele ringen rode ui, 2 balletjes gehakt, wat plakjes rode biet, pijnboompitten en 2 el dressing. Enjoy!

Arabisch gehakt en platbrood

Reacties

  1. Inge says:

    oktober 30th, 2021 at 5:55 pm (#)

    Heb de gehaktballetjes ( kroketmodel) gemaakt. Ze zijn ontzettend lekker van smaak, ga ze vast en zeker vaker maken, heerlijk en zeer verrassend van smaak.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 31st, 2021 at 10:48 am (#)

    Dank je wel Inge, fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond