Cook!

Gehaktballen tomaten & mozzarella

Gehaktballen tomatensaus & mozzarella

Deze ovenschotel met gehaktballen in tomatensaus & mozzarella is gezonder dan je denkt. Er zit per persoon zo’n 200 gram groenten in. Het eet als comfortfood en ondertussen heb jij je portie vitaminen alweer binnen. Perfect te maken en voor te bereiden als mealprep voor twee dagen. Je kunt ook de helft van de gehaktballen en de helft van de saus invriezen. Doe dat dan wel in aparte bakjes of diepvrieszakjes. En dan de mozzarella pas toevoegen als je gaat afbakken/opwarmen in de oven. Ik maak deze eenpansmaaltijd met turks brood maar hij is ook heerlijk met aardappelpuree of spaghetti.

Saus met veel groenten

In deze ovenschotel zit een behoorlijke hoeveelheid geraspte wortel, bleekselderij en tomaten. Een klassieke tomatensaus dus die op smaak gebracht wordt met oa gerookt paprikapoeder. Dat zorgt voor een lekker intense bbq smaak. Samen met de gesmolten mozzarella een waar feestje op je bord.

Welk gehakt gebruiken?

Voor dit recept gebruik ik rundergehakt, ook omdat er al kaas aan toegevoegd wordt. Wil je liever half om half dan doe dat gerust. Koop je gehakt bij voorkeur bij de slager. Gehakt uit de supermarkt mag tot 30% opgepompt worden met water. Dat loopt er allemaal uit tijdens het bakken. Het resultaat is waterige saus en korrelig gehakt. Neem liever wat minder vlees en van goede kwaliteit.

Meer recepten met gehakt:

Ingrediënten

Voor 6 personen

Voor de gehaktballen:

800 gram rundergehakt

30 gram paneermeel

30 gram panko* (of in totaal 60 gram paneermeel, panko is lekkerder)

2 eieren

1 tl nootmuskaat

½ tl cayennepeper

1 tl zout

½ tl zwarte peper, grof gemalen

3 el olie of boter

Voor de saus:

2 el olie

2 uien, in ringen

4 wortels, geraspt

4 stengels bleekselderij, harde draden verwijderd en geraspt

2 ansjovisfilets heel fijn gehakt*

4 tenen knoflook, geperst

500 gr gezeefde tomaten

3 grote tomaten, in blokjes gesneden

2 el balsamicoazijn

1 tl gerookt paprikapoeder

1 tl pikant paprikapoeder

0,5 tl cayennepeper

3 el tomatenketchup

1 el suiker

ca 1 tl grof zeezout en flink zwarte peper uit de molen

100 ml water

Bosje peterselie, fijn gehakt

200 gr mozzarella, in plakjes

(optioneel: als je de saus te dik vindt een blik tomatenblokjes)

Serveer met:

Augurken

Turks brood

* Panko is grof broodkruim. Het neemt smaken goed op. Je vindt het in de supermarkt bij de Aziatische producten.

* Laat de ansjovis niet weg. Dit geeft smaak aan het gerecht. Een potje ansjovisfilets kun je wel een tijdje bewaren in de koelkast.

Gehaktballen tomatensaus & mozzarella

Bereiding

Gehaktballen maken

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een mengkom. Goed kneden en draai balletjes van zo’n 3 a 4 cm. doorsnee. Bak ze lekker bruin in een braad- of koekenpan met 3 el olie of bakboter. Schep de balletjes in een ovenschaal.

Tomatensaus maken

Voeg indien nodig nog wat olie/boter toe en fruit in dezelfde pan de uien samen met de wortels en bleekselderij in 10 minuten glazig. Doe daarna de ansjovis en knoflook erbij en bak nog 2 minuten.

Voeg dan de gezeefde tomaten, tomatenblokjes, balsamicoazijn, gerookt paprikapoeder, pikant paprikapoeder, cayennepeper, ketchup, suiker en water toe. Breng op smaak met flink peper en zout. Laat een half uur (maar liever een uur) op een zacht vuur sudderen.

Afbakken in de oven

Verwarm de oven voor op 180C.Schep de saus over de gehaktballen en verdeel de plakjes mozzarella. Duw ze wat onder de saus. Verdeel de peterselie over de saus.

Zet in de oven en bak ca. 20/30 minuten. Serveer met Turks brood en augurken, spaghetti of puree.

Gehaktballen tomatensaus & mozzarella

Reacties

  1. Stephanie Coolen says:

    februari 24th, 2021 at 12:27 pm (#)

    Albondigas! Heel even waande ik me in Spanje … de zon was er al, dit ontbrak. Dank je

  2. Inge van Duijnhoven says:

    februari 24th, 2021 at 3:49 pm (#)

    Als we niet naar het buitenland kunnen moeten we het maar hierheen halen nietwaar? Geniet van deze zonnige dag!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond