Cook!

Gedroogde tomaatjes uit de oven

Gedroogde tomaatjes uit de oven

Deze gedroogde tomaatjes uit de oven zijn lekker bij zo ongeveer alles. In pasta met pesto en olijven, in een salade of op een boterham als topping op je geitenkaas, kipfilet, hummus etc. Oh, en leg ze ook op je borrelplank. Je gasten zullen je dankbaar zijn! Deze half gedroogde tomaatjes zijn super simpel te maken en goed te bewaren in de koelkast. Hoewel mijn ervaring is dat zo’n pot ovengedroogde tomaten meestal in een oogwenk leeg is.

Tomaten roosteren in de oven

Je kunt zelf bepalen hoe droog je de tomaten wilt hebben. Hoe langer in de oven, hoe droger. De smaak wordt dan intenser maar ze worden ook minder sappig. Ik heb deze tomaatjes na ongeveer 1,5 uur uit de oven gehaald. Ze lijken dan op semi zongedroogde tomaatjes. Die kocht ik altijd bij Albert Heijn om deze salade met orzo mee te maken. Dat is nu verleden tijd..!

Verse of gedroogde tijm gebruiken?

Het kan allebei… Als je gedroogde tijm gebruikt, neem dan ongeveer de helft van de hoeveelheid van verse tijm. Ook hierbij geldt, gedroogd is sterker van smaak dan vers.

Potten steriliseren

Dat hoef je natuurlijk alleen te doen als je deze tomaten langer wilt bewaren. Gaan ze op in een week of twee? Dan is een hele schone pot uit de vaatwasser voldoende. Veel mensen zien op tegen het steriliseren van potten. Het klinkt ingewikkelder dan het is. Zet je pot in een pan met heet water. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Til eruit met een tang en laat omgekeerd drogen op een schone theedoek. Gebruik je een losse deksel of rubberen ring? Ook die doe je in het water en kook je mee.

Ingrediënten

Voor 1 flinke pot

1 kg cherrytomaten

2 tl grof zeezout

½ tl grof gemalen peper

5 takjes tijm, alleen de blaadjes

3 takjes tijm, om in zijn geheel toe te voegen aan de pot

3 el olijfolie + voldoende om de pot aan te vullen

Zon gedroogde tomaatjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100C

Snijd de tomaatjes doormidden. Doe ze in een kom met 3 el olijfolie, zout, peper en tijmblaadjes. Schud om zodat alle tomaatjes bedekt zijn. Stort op een met bakpapier beklede bakplaat en leg alle tomaatjes met de snijkant naar boven. Schuif in de voorverwarmde oven.

Tomaten roosteren in de oven

Check na 1,5 uur of de tomaatjes voldoende gedroogd zijn. Rooster eventueel verder tot ze ingedroogd zijn naar jouw smaak. Hoe langer in de oven hoe intenser van smaak, maar ook hoe droger.

Gebruik een schone pot

Laat de tomaatjes volledig afkoelen en doe ze in een steriele pot (zie beschrijving boven). Vul de pot aan met goede extra vergine olijfolie, 3 takjes tijm en zet in de koelkast. Als de tomaatjes op zijn gooi dan de olie niet weg! Deze heeft een heerlijke smaak door de tomaten en tijm. Gebruik de olie in een pasta of bij een visschotel.

(klik op foto voor vergroting)

Gedroogde tomaatjes uit de oven

Reacties

  1. Janet kuijpers says:

    oktober 20th, 2020 at 11:12 pm (#)

    Wauw…Deze ga ik zeker proberen!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 21st, 2020 at 9:57 am (#)

    Leuk! Hoor graag of je ze lekker vindt.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond