Cook!

Erwtensoep spek & schuim

Erwtensoep met spek & schuim

Erwtensoep met spek & schuim. Romig en een krokantje van bacon maakt het lekker hartig. Deze soep is heerlijk als amuse of klein voorgerecht. Je kunt de soep perfect invriezen. Maak dus een extra grote portie en je hebt altijd een soepje klaar voor een etentje of aangeklede borrel.

De smaak van deze erwtensoep met spek & schuim is verrassend. Je proeft echt de doperwtensmaak. Erwtensoep dus, maar dan subtieler. Het cappuccino schuimkraagje is gemaakt van melk en roomkaas.

De basis voor deze soep komt vanuit Carnaval. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan de blog 1,2,3,4 komt er nog wat van!

Toch liever een wat robuuste soep? Kijk dan een naar deze vegetarische erwtensoep, pompoensoep of Harira.

Ingrediënten

Voor 4 glaasjes of 8 kleine (expresso)kopjes

Soep:

400 gr doperwtjes (diepvries is prima)

350 ml groentebouillon

125 gr prei (liefst alleen het witte deel)

2 el roomboter

1 teen knoflook, geperst

4 el crème fraîche

Zout / peper

Schuim:

100 ml goed schuimende melk, bijv houdbare volle melk

1 el roomkaas

Snuf zout

Garnering:

8 plakjes dunne bacon

Paar takjes bieslook, fijn gesneden

Amuse erwtensoep spek& schuim

Bereiding

Snijd de prei in dunne ringen en stoof zachtjes gaar in de boter met knoflook. Voeg na 5 minuten de bouillon en doperwten toe en kook ongeveer 10 minuten op laag vuur.

Pureer het geheel helemaal glad met de staafmixer en giet in een bolzeef*.  Zorg dat je alleen de vliesjes overhoudt en zoveel mogelijk puree door de zeef duwt (schraap ook de onderkant van de zeef af). Breng op smaak met zout en peper en roer de crème fraîche* erdoor.

Bestrijk een koekenpan licht met olie en bak de plakjes bacon zachtjes helemaal bruin en knapperig.

Breng de melk in een klein pannetje aan de kook. Haal van het vuur en roer het zout en de roomkaas erdoor. Mix met een staafmixer tot schuim.

Doe de soep in mooie kleine kopjes of glaasjes, schep het schuim erop en garneer met de bieslook en  bacon. Serveer direct.

* Je kunt de soep ook alleen pureren. Dan blijven de vliesjes van de doperwten in de soep. Dat smaakt prima maar is niet zo fluweelzacht als na zeven.

* Als je de soep invriest of pas later wilt gebruiken roer dan de crème fraîche erdoor op het moment dat je de soep weer opnieuw opgewarmd hebt.

 

Amusesoep met schuimkraag

Reageer, je e-mail wordt niet getoond