Cook!

Eend, gans of kip met ras-el-hanout en couscous

Eend gans of kip met ras-el-hanout en couscous

Eend gans of kip met ras-el-hanout en couscous. Gans met ras-el-hanout? Niet de meest voor de hand liggende combinatie. En mensen, wat is het lekker! Liever geen gans eten? Maak dit gerecht dan met eend of kip.

De warme smaak van ras-el-hanout combineert prima met wild en gevogelte. Als je het aandurft zou ik gans nemen, dat smaakt echt bijzonder. De kruidige couscous maakt het compleet.

Weten waar je gans kunt kopen? Kijk dan op www.wildopdekaart.nl. Via deze website kun je in contact komen met jagers of poeliers die wild aanbieden.

Waarom ik gans klaargemaakt heb lees je in mijn blog ‘Jagen, duurzaam wildbeheer?’. De ganzenborst die ik in dit gerecht verwerkt heb komt van een zelf geslachte gans. Hoe ik dat ervaren heb kun je teruglezen in mijn verhaal ‘Een gans slachten?’.

Met de rest van de gans heb ik nog meer gerechten gemaakt zoals een Aziatische salade met ganzenborst, en gekonfijte ganzenpoot.

Ingrediënten

Voor 2 personen

 

Voor het vlees:

3 el plantaardige olie

1 a 2 ganzen- of eendenborstfilets, of kip (ca 200 gr totaal)

25 gr roomboter

 

De marinade:

1 tl ras-el-hanout

1 teen knoflook, geperst

Sap en rasp van ½ sinaasappel

 

Jus:

2 tl ras- el- hanout

Sap van 1 sinaasappel

200 ml kippenfond of -bouillon

 

De couscous:

Olijfolie

100 gr couscous

150 ml kippenbouillon

1 tl ras-el-hanout

3 sjalotten, in dunne ringen

25 gr blanke rozijnen

10 gr koriander, fijn gehakt

10 gr peterselie, fijn gehakt

1 lente-ui, in ringen

Sap en rasp van ½ sinaasappel

20 gr pistachenoten, grof gehakt

Grof zout en peper

Eend, gans of kip met ras-el-hanout en couscous

 

Bereiding

Het vlees marineren:

Meng de ingrediënten voor de marinade. Leg het vlees in een diep bord en marineer 30 min tot 2 uur.

Vlees bakken:

Laat de ganzenborst goed op kamertemperatuur komen (als je kort marineert niet in de koelkast zetten). Dep goed droog en wrijf de restanten van de marinade eraf. Verhit een koekenpan (heet) met 3 el olie en schroei het vlees om en om in 30 seconden goed dicht. Zet dan het vuur wat lager, voeg een klont boter toe, en peper en zout. Bak het vlees ongeveer 6 minuten. Het vlees moet nog rood zijn van binnen, dus niet te lang! (dan wordt het taai en smaakt naar lever). Haal het vlees uit de pan, leg op een bord onder een vel aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Eend ipv gans? Zet een koekenpan op het vuur en laat heet worden. Leg de eendenborstfilets op de velkant in de pan en bak in 3 minuten bruin. Het vet smelt weg in de pan en het vel wordt krokant. Draai de eendenborstfilets om en bak de andere zijde ook 3 minuten. Draai nogmaals en bak de velkant weer 3 minuten. Laat de filets rusten op een bord met wat aluminiumfolie eroverheen. Kip ipv gans of eend? Bak de kip op niet te hoog vuur met 3 el olie of boter in 8 minuten gaar.

Jus maken:

Doe alle ingrediënten voor de jus in een koekenpan en laat tot de helft inkoken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Perfecte couscous maken:

Roer een el olijfolie met wat zout heel goed door de droge couscous (dan plakt de couscous niet aan elkaar). Schenk 150 ml (1,5x hoeveelheid couscous) kippenbouillon over de couscous, dek de schaal af met plasticfolie en laat 15 minuten staan. Roer met een vork los.

Verhit 3 el olie in een pan en bak de sjalotten met de ras-el-hanout tot ze zacht zijn. Voeg de rozijnen, sap en rasp van een ½ sinaasappel toe en verwarm 2 minuten.

Doe de couscous in een kom en voeg  het ui-rozijnenmengsel, de koriander, peterselie, lente-ui en de gehakte noten toe. Meng door elkaar. Breng verder op smaak met grof peper en zout.

Serveren:

Snijd het vlees in hele dunne plakjes en serveer met een lepel saus en de couscous.

Eend, gans of kip met ras-el-hanout en couscous

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond