Cook!

Dulce de leche karamel

Dulce de leche karamel

Deze manier van karamel maken is zo belachelijk eenvoudig dat je het geen recept kunt noemen. De makkelijkste manier ooit! Je hebt er alleen een blikje gecondenseerde melk voor nodig. Waarom dan toch een apart ‘recept’ gemaakt? Omdat ik met deze dulce de leche verschillende recepten gemaakt heb. Van dulce de leche bavarois tot simpele appeltaartjes. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Wat is dulce de leche?

Het is een soort karamel die wordt gemaakt van een blikje gecondenseerde gezoete melk. Dulce de leche wordt veel gegeten in Zuid-Amerika en dan vooral Argentinië. Daar maken ze er bijvoorbeeld ‘alfajores’ mee. Gevulde koekjes met dulce de leche. Het is het lievelingskoekje van Maxima en ze bakte deze koekjes ooit voor Koningsdag.

Recepten met dulce de leche

Met deze karamel heb ik een taartje gemaakt met dulce de leche bavarois en een ganache van chocolade en koffie. Smaken die heerlijk combineren met elkaar.

Omdat de bavarois zo lekker was heb ik er ook een dessert mee gemaakt. Het is een elegant toetje in een glaasje wat makkelijk voor te bereiden is en een perfecte afsluiter voor een etentje. Intens van smaak maar niet te groot en zwaar (komt snel online).

Omdat ik wat dulce de leche over had na het maken van de toetjes heb ik nog even wat snelle appeltaartjes (binnenkort online) gemaakt met bladerdeeg. Op deze manier kun je een blikje helemaal gebruiken. Deze karamelpasta is natuurlijk ook gewoon lekker op een boterham.

Ingrediënten

Voor 1 blikje karamel

1 blikje gecondenseerde melk van ca 350/400 gr (staat meestal bij de Oosterse producten)

Makkelijke karamel maken

Dulce de leche karamel

Bereiding

Karamel maken

Verwijder het etiket en zo goed mogelijk de lijmresten zodat deze niet aan de bodem van je pan gaan plakken.

Leg het gesloten blik in een pannetje met water en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur iets en laat net tegen de kook aan drie uur garen.

Voeg tussendoor wat heet water toe als er teveel water verdampt. Zorg dat het blik onder water blijft. Zet het vuur uit en laat afkoelen in het water. Openen en klaar.

Makkelijke karamel maken

Reacties

 1. Diane says:

  december 6th, 2021 at 8:02 pm (#)

  Hallo,
  In tijden van dure energie, geef ik je gewoon de tip om een snelkookpan te gebruiken en dan hoeft het maar zo’n 40 a 45 min te koken en je hebt die heerlijke dulce de lecce.
  Groetjes

 2. Inge van Duijnhoven says:

  december 7th, 2021 at 11:59 am (#)

  Hallo Diane, wat een geweldige tip! Ik wist niet dat een gesloten blik in de snelkookpan kon. Ga ik zeker proberen. Dank je wel voor je bijdrage. Hartelijke groet, Inge

 3. Inge van Duijnhoven says:

  december 7th, 2021 at 12:29 pm (#)

  Diane gaf nog een aanvullende tip over de snelkookpan die ik met jullie wil delen: Het ongeopende blik goed onder water zetten. Pan sluiten en onder druk laten komen. 15 a 20 minuten zacht laten koken. Vuur of electra uitzetten. Stoom langzaam laten ontsnappen. Blik met schuimspaan uit de pan halen en af laten koelen.

 4. Rita says:

  december 7th, 2021 at 11:27 am (#)

  Ik ben geïnteresseerd in de recepten.

 5. Inge van Duijnhoven says:

  december 7th, 2021 at 11:59 am (#)

  Hallo Rita, Leuk! De ganache is zojuist online gezet. De taart volgt eind deze week… Hartelijke groet, Inge

 6. Francien vd Hombergh says:

  december 8th, 2021 at 7:06 am (#)

  Hoe lang kun je een ongeopend blik dulce de leche bewaren ?

 7. Inge van Duijnhoven says:

  december 8th, 2021 at 10:39 am (#)

  Beste Francien, Zelf heb ik het nooit langer dan een maand laten staan maar er zijn liefhebbers die aangeven dat je de blikjes in de koelkast wel enkele maanden kunt bewaren. Ik kan me er iets bij voorstellen omdat het blik niet geopend wordt. Er komt dus geen lucht bij wat vaak bederf in gang zet. Het is een kwestie van uitproberen denk ik. Hartelijke groet, Inge

 8. Diane says:

  december 8th, 2021 at 11:23 am (#)

  Ik maak mijn blikje, na het koken en afgekoeld, leeg en doe het in verschillende kleine bokaaltjes die ik gewoon sluit en ze blijven maanden goed in de koelkast.

 9. Sietie says:

  december 8th, 2021 at 2:52 pm (#)

  Ik doe altijd 2 blikjes.
  Een 2e blikje heb ik een keer pas na een jaar open gemaakt en smaakte nog perfect. Is dus héél lang houdbaar.

 10. Inge van Duijnhoven says:

  december 8th, 2021 at 3:32 pm (#)

  Dank je wel voor je reactie. Handig om te weten. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond