Cook!

Duivenborst paddenstoelen & rode wijn saus

Duivenborst paddenstoelen & rode wijn saus

Het is niet alledaags en misschien denk je ‘te moeilijk voor mij’. Dan zou ik toch even verder lezen want deze duivenborst is niet alleen lekker maar ook goed zelf klaar te maken. Je vervangt de duif in dit gerecht trouwens net zo makkelijk door eendenborst. Dit is bij uitstek een recept wat je maakt voor een etentje waar je iets bijzonders op tafel wil zetten.

Duif eten

Nog nooit duif gegeten? Deze vogel staat ook niet zo vaak op het menu. En dat is jammer want het is een smakelijk stukje wild. Sowieso staat wild in Nederland met name rond de kerstperiode op tafel. Helemaal niet nodig want veel soorten mogen over een langere periode bejaagd worden. Het jachtseizoen verschilt per soort. In dit overzicht lees je meer over de jacht op konijnen, hert, wild zwijn, ree, gans, eend, fazant en duif.

Hoe kom ik aan duivenborst?

Een tijd geleden heb ik Jac geïnterviewd. Hij is jager en gaat regelmatig de hort op om boeren te helpen die teveel ganzen of duiven op hun weilanden hebben. Ook trekt hij tijdens het seizoen de bossen in om te jagen op groter wild. Nieuwsgierig waarom jagen ook gezien wordt als duurzaam wildbeheer? Lees dan de blog. Eerder kreeg ik van Jac overigens een gans die ik zelf geslacht heb, ook daarover schreef ik een blog en ik maakte er twee recepten mee. Jac vertelde mij dat je wild tegenwoordig rechtstreeks bij een jager kunt afnemen. Je vindt er alles over op https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/

Duif, klassiek of modern?

Voor dit recept ben ik op de klassieke toer gegaan. Ik combineerde de duif met paddenstoelen, rode wijn saus en een puree van pastinaak.

Vaak wordt een duif aangebraden en in de oven verder gegaard. Dat is in dit recept niet nodig omdat je alleen de duivenborst gebruikt. Die schroei je dicht als biefstuk. Van het karkas van een duif kun je trouwens lekkere bouillon trekken.

Ingrediënten

Voor 4 personen (eet je alleen dit gerecht dan de hoeveelheden duif/paddenstoel x 1,5 en puree x 2)

4 duivenborsten (of 2 eendenborst)

150 gr paddenstoelen

2 takjes tijm

1 teen knoflook, gehalveerd

3 el zonnebloemolie

3 el roomboter

1 recept rode wijn saus

½ recept pastinaakpuree

Grof zout en peper

Recept met duivenborst en rode wijnsaus

Bereiding

Puree en rode wijn saus vooraf maken

Maak de pastinaakpuree en de basis voor de rode wijn saus. Houd beiden warm.

Paddenstoelen bakken in de pan

Snijd de paddenstoelen in mooie plakjes. Bak in een pan met 1 el zonnebloemolie, 1 el roomboter, de knoflook en takjes tijm.

Vlees braden

Zorg dat de duivenborsten goed op kamertemperatuur zijn. Doe 2 el zonnebloemolie in een pan en verhit. Bestrooi de duivenborsten met grof zout en peper. Schroei in de pan aan beide zijden snel dicht. Doe 2 el roomboter erbij en bak de duivenborsten in totaal maximaal 3 minuten. Het vlees moet rood zijn van binnen (doorbakken smaakt het naar lever). Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. (Wil je eend gebruiken ipv duif? Check dan de laatste alinea hieronder).

Doe de rode wijn saus in de pan waar je de duivenborst in gebakken hebt. Maak de rode wijn saus af volgens dat recept.

Bord opmaken

Schep een lepel puree op een (diep) bord. Snijd de duivenborst door de helft en leg bij de puree. Garneer met de paddenstoelen. Schenk wat rode wijn saus langs de puree en het vlees. Garneer met een paar kleine tijmblaadjes. Serveer de rest van de saus apart in een kannetje.

Zo bak je eend (ipv duif in dit recept)

Zet een koekenpan op het vuur en laat heet worden. Je gebruikt geen boter of olie. Leg de eendenborstfilets op de velkant in de pan, verlaag de temperatuur naar halfhoog en bak in 3 minuten bruin. Het vet smelt weg in de pan en het vel wordt krokant. Draai de eendenborstfilets om en bak de andere zijde ook 3 minuten. Draai nogmaals en bak de velkant weer 3 minuten. De filet zal nu zo’n 45C zijn (je kunt ook een vleesthermometer gebruiken). Laat de filets rusten op een bord met wat aluminiumfolie eroverheen. Laat 2 a 3 el vet in de pan en gooi de rest weg. Ga verder met de rode wijn saus.

 

Duivenborst paddenstoelen & rode wijn saus

Reageer, je e-mail wordt niet getoond