Cook!

Dressing 'Green Goddess'

Dressing ‘green goddess’

Goddelijk lekker is deze ‘green goddess’ dressing. Super smakelijk op salades en de perfecte toevoeging aan deze zalmburger met groene kruiden of de asperges met gerookte zalm en fregola.

Green goddess wordt op veel verschillende manieren gemaakt. Met mayonaise, zure room, avocado’s en soms tahini. Deze versie heeft voor mij de juiste volheid en romigheid zonder dat hij bol staat van de mayonaise. Maar voel je vooral vrij om te experimenteren.

Herkomst

Al googelend las ik dat Green goddess dressing wordt toegeschreven aan een chef van The Palace Hotel in San Francisco. Hij zou de dressing in 1923 opgedragen hebben aan artiest George Arliss voor zijn hit The Green Goddess. Oorspronkelijk zou de dressing echter teruggaan naar een kok van Louis XIII. Hij bedacht een groene saus die traditioneel geserveerd werd bij paling. Dat doet mij dan weer denken aan ‘paling in het groen’ (ga ik nooit maken want ik houd niet van paling) en ik zag inderdaad overeenkomsten in de recepten.

Ingrediënten

Voor ca 400 ml*

100 ml zure room

100 ml mayonaise

50 ml olijfolie

100 ml volle yoghurt

½ citroen, sap en rasp

1 avocado

2 ansjovis

1 el kappertjes

15 gr peterselie, gebruik alleen het blad

25 gr bieslook

15 gr dragon, gebruik alleen het blad

1 teen knoflook, geperst

Zout / peper

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender, behalve de yoghurt en zure room. Maal het mengsel helemaal glad. Doe in een kom en voeg de yoghurt en zure room toe. Roer goed door en breng verder op smaak met zout en peper.

*400 ml is de hoeveelheid van een jampot. In de koelkast een dag of vijf houdbaar. Hij is verslavend lekker en heerlijk op kip of door een pastasalade. Maak de helft als je deze saus alleen wil gebruiken voor de zalmburgers.

Tip: blender

Dressing 'green goddess'

Reageer, je e-mail wordt niet getoond