Cook!

Couscous citroen rozijnen & olijven

Couscous citroen olijven & rozijnen

Deze couscous met citroen, olijven & rozijnen is licht friszuur, hartig en zoet tegelijk. Een perfecte begeleider voor allerlei soorten kip of ander gevogelte. Laat de couscous wellen in kippenbouillon en je voegt meteen veel smaak toe. Couscous is van zichzelf namelijk nogal neutraal van smaak maar wordt een waar feestje als je er wat aandacht aan besteedt. Deze couscous is heerlijk in combinatie met Marokkaans gekruide kip drumsticks en pompoen uit de oven.

Koop couscous van durumtarwe. Dat is een harde tarwesoort. Het heeft een hogere glykemische indexwaarde (de snelheid waarmee de suikers uit koolhydraten in je bloed worden opgenomen) dan pasta maar minder hoog dan witte rijst.

Couscous stomen of wellen?

In dit recept laat ik de couscous wellen. Dat is de makkelijke en snelle methode. Ik roer de korrels vooraf los met olijfolie, dat zorgt ervoor dat de korrels bij het wellen niet aan elkaar gaan plakken. Stomen geeft een absoluut perfect resultaat maar duurt aanzienlijk langer.

Couscous stomen doe je zo

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in het onderste deel van een stoompan of couscoussiere. Meng 1 dl water, snuf zout, 1 el olijfolie door de couscous en wrijf de korrels los met je handen. Doe de couscous in de bovenste helft van de stoompan en stoom ongeveer 10 minuten. Stort op een schaal en laat iets afkoelen. Meng de couscous met 50 ml water en wrijf de korrels weer los. Doe de couscous weer in de stoompan en stoom nogmaals 10 minuten. Herhaal deze stap nog een keer. Roer tenslotte de couscous met een vork helemaal los.

Recepten met couscous

Op de site vind je meer recepten met couscous zoals een makkelijke vegetarische maaltijd met couscous, spinazie en tomaten.

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 (middelgrote) uien, gehalveerd en in dunne ringen

1 tl kurkuma

500 ml groentebouillon (Of kippenbouillon, is heerlijk maar niet vegetarisch. Van tablet is prima / je gebruikt hier meer bouillon dan gebruikelijk omdat de rozijnen ook vocht opnemen)

5 el kleine zwarte olijven (bijv. Taggiasche)

80 gram rozijnen

Sap van een (sappige) halve citroen

200 gr couscous

Klein bosje platte peterselie, fijn gesneden

Zout/peper

 

Couscous citroen olijven & rozijnen

Bereiding

Doe de couscous in een schaal of diep bord. Roer er met een vork een el olijfolie door totdat alle korrels bedekt zijn.

Bak de uien en de kurkuma in 2 el olie 10 minuten op lage temperatuur tot ze mooi zacht zijn. Voeg dan de bouillon, het citroensap, zout, zwarte olijven en rozijnen toe en breng aan de kook. Voeg de couscous toe, roer een keer goed door, en zet het vuur uit. Dek de pan strak af met plasticfolie en een deksel en laat 20 minuten staan.

Roer de couscous los met een vorm en breng verder op smaak met peper en zout. Meng de peterselie door de couscous.

(klik op foto’s voor vergroting)

Couscous citroen olijven & rozijnen

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond