Cook!

Cobbler aardbeien & rabarber

Cobbler aardbeien & rabarber

Balsamico is wat deze cobbler aardbeien & rabarber een extra kick geeft. Denk niet dat het gerecht er extra zuur van wordt want dat is niet zo. Sterker nog, ik voeg zelfs weinig suiker aan het fruitmengsel toe. Het geheel is lekker zoetzuur en warm geserveerd is het een heerlijk toetje. Aardbeien en balsamico zijn sowieso een gouden combi, probeer het ook eens in een salade.

Verschil tussen cobbler en crumble

Het deeg van een cobbler is zacht van binnen met een krokante bovenlaag. De structuur doet een beetje denken aan cake. Een crumble is helemaal krokant, vaak wordt daar ook havermout aan toegevoegd. In dit geval vind ik juist de combinatie van een krokant bovenlaagje met een zachtere structuur eronder heerlijk als nagerecht. In dit recept combineer ik tarwebloem met amandelmeel. Dat zorgt voor nog meer smaak.

Is rabarber fruit of groente?

Veel mensen denken dat het fruit is maar eigenlijk is rabarber een groentesoort. De bladeren zijn giftig, alleen de stengel kun je eten. Rabarber is een echte seizoen groente en wordt geoogst van april tot ongeveer eind juni. Rabarber is van zichzelf vrij zuur en wordt zuurder naarmate het oogstseizoen vordert. Proef dus altijd je fruitmengsel voordat het in de oven gaat en voeg zo nodig wat extra suiker toe.

Recept vooraf maken

Je kunt een groot deel van deze cobbler aardbeien & rabarber voorbereiden voor een etentje. Maak in dat geval de fruitcompote, stort in een schaal en zet apart (niet ijskoud in de oven zetten). Maak het deeg en bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg de karnemelk pas aan het deeg toe vlak voordat je het geheel in de oven wilt schuiven. Wil je graag voor twee dagen maken? Doe het dan ook op deze manier. Een cobbler eet je het best recht uit de oven. Door het vocht van het fruit wordt het deeg uiteindelijk zacht.

Toetjes recepten

Op de site staan meer recepten voor desserts. Klik op de links hieronder voor inspiratie.

Toetje met karamel en chocolade

Café glacé

Chocolademousse, zonder gedoe

Tonkabonenijs met gemarineerde vijgen

Ingrediënten

Voorbereiding 15 min / oventijd 30 min

Voor 6 personen

Ingrediënten

Voor de compote:

350 gr aardbeien

350 gr rabarber

50 gr suiker

1 el balsamicoazijn

1,5 el maïzena (of 2 als je dikkere compote wilt)

Voor de cobbler:

150 gr tarwebloem

100 gr amandelmeel

50 gr suiker + extra om te strooien

½ tl fijn zeezout

100 gr ijskoude boter, in kleine blokjes

2 tl bakpoeder

100 ml karnemelk (of melk en een el citroensap)

Crumble aardbeien rabarber & balsamico

Toetje cobbler aardbeien & rabarber

 

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C (hetelucht)

Fruit compote maken

Was de rabarber en schud overtollig water goed af. Verwijder de uiteinden en snijd blokjes van ca 1,5 cm. Doe in een pan met de balsamico en suiker. Verwarm op laag vuur en laat ca 5 minuten pruttelen tot de rabarber zacht wordt maar zeker nog niet uit elkaar valt. Was ondertussen de aardbeien en verwijder de kroontjes. Laat kleine aardbeien heel en halveer de grote. Zet het vuur van de rabarber uit. Voeg de aardbeien en maïzena toe (geen papje maken met water, gewoon zo erin) en roer door elkaar. Stort in een ovenschaal van ca. 23 cm.

Deeg maken

Doe de bloem, amandelmeel, suiker, zout en bakpoeder in een kom en roer met een garde goed door elkaar. Doe in een keukenmachine en voeg de blokjes boter toe. Gebruik de pulseknop een paar keer kort tot het deeg de structuur heeft van broodkruim. Heb je geen keukenmachine wrijf het deeg met de boter tussen je vingers en maak het zo klein. Zorg voor koude handen (even onder de koude kraan) want de boter mag niet smelten. Roer de karnemelk er kort door tot het klonterig is. Schep op het fruitmengsel. Niet gladstrijken, gewoon de klonten deeg erop. Bestrooi met een dun laagje suiker.

Bakken in de oven

Leg een vel aluminiumfolie in de oven en vouw de hoekjes om zodat er geen fruitsap in je oven druipt. Zet de cobbler in de oven en bak 30 minuten. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.

Serveer met vanille-ijs of Griekse yoghurt voor een extra feestelijk toetje.

Cobbler aardbeien & rabarber

Reageer, je e-mail wordt niet getoond