Busy & lazy

Chow mein in 15 minuten

Chow mein noedels in 15 minuten

Chow mein noedels in 15 minuten. Met deze roerbakschotel kun je eindeloos variëren. Dat komt omdat dit gerecht bij uitstek geschikt is om je restjes groenten op te maken. Chow mein betekent eigenlijk niet meer dan gebakken noedels. Het wordt gemaakt met zowel kip, rund als vis. Deze roerbak Chow mein zet je in 15 minuten op tafel.

Welke sojasaus gebruiken?

Er kan in recepten nogal wat verwarring ontstaan over sojasaus. Die is er namelijk in allerlei smaken en uit verschillende landen. Sommige worden gemaakt van sojabonen, andere van tarwe.

Hier wat sojasauzen op een rijtje:

Indonesië: De bekendste sojasaus in Nederland is Indonesische Ketjap Manis. Heel zoet en stroperig. Minder bekend is Ketjap Asin. De zoute variant.

Japan: De Japanse sojasaus kennen de meesten van ons ook nog wel, in de supermarkt meestal verkrijgbaar van het merk Kikkoman (wat overigens in Nederland gemaakt wordt). Japanse sojasaus is dun en zout.

China: Chinese sojasaus is er in een lichte en donkere variant. Soms is de lichte in de supermarkt verkrijgbaar maar vaak moet je ervoor naar de toko. Beiden zijn zout maar de donkere sojasaus smaakt iets gekarameliseerd door de toevoeging van suikerstroop.

Nederland: Wil je voor echte topkwaliteit gaan dan is er natuurlijk ook nog Tomasu, in Nederland gemaakte sojasaus van uitmuntende kwaliteit en smaak.

Nog meer weten?

Wil je je helemaal verdiepen in sojasauzen? Lees dan dit artikel over sojasaus op Wikipedia, of het heel verhelderende artikel wat Asian Food Lovers erover schreef.

Stelregel is eigenlijk, gebruik de sojasaus die hoort bij de herkomst van het gerecht. Heb je wel snel een aantal flesjes staan maar het blijft lang goed. In dit gerecht gebruik ik donkere Chinese sojasaus. Eerder maakte ik al twee gerechten met lichte Chinese sojasaus. Deze Sichuan vis is echt heerlijk en hoewel door de lichte sojasaus deze snelle noedels met garnalen er wat basic uitzien heeft het gerecht heel veel smaak.

Ingrediënten

Voor 4 personen

250 gr noedels

3 el  zonnebloemolie

4 tenen knoflook, fijn gehakt

3 el vers geraspte gember

1 lange rode chilipeper, fijngehakt (gebruik een halve en/of verwijder zaadjes en zaadlijsten als je niet van pittig houdt)

½ tl Chinees 5-spicepoeder

300 gr kipfilet (biologisch), in dikke lange repen

200 gr bimi, broccoli of sugarsnaps

2 rode of gele paprika’s in lange repen

4 lente-ui, in plakjes

50 gr ongezouten cashewnoten

4 el donkere Chinese sojasaus

2 tl sesamolie

100 ml water

Optioneel:

2 tl sesamzaadjes

4 radijzen, in dunne plakjes

Handje jonge scheuten (koelvitrine)

Chow mein in 15 minuten

Bereiding

Kook de noedels volgens aanwijzing op de verpakking en spoel af. Zet apart.

Kip en groenten roerbakken

Verhit de zonnebloemolie in een wok tot hij heet is en voeg dan gember, knoflook en chilipeper toe. Roerbak 1 minuut. Zorg dat de knoflook niet bruin kleurt, dan wordt hij bitter. Doe de kipfilet en 5-spice erbij. Roerbak 2 minuten. Voeg dan de bimi* en paprika toe. Roerbak 5 minuten. Voeg halverwege het water toe. Doe als laatste de noedels, cashewnoten, lente-ui, sojasaus en sesamolie in de pan. Schep goed door elkaar tot de noedels heet zijn.

Verdeel het roerbakgerecht over 4 kommen en garneer met sesamzaadjes, dunne plakjes radijs en jonge scheuten.

*De bimi blijft stevig. Wil je liever een zachtere bite? Kook de bimi dan vooraf 1 minuut en spoel direct daarna af met koud water om de garing te stoppen. Verwerk verder volgens recept.

(klik op foto voor vergroting)

Chow mein in 15 minuten

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond