Cook!

Cake noten rozijnen & sinaasappel

Cake noten rozijnen & sinaasappel

Cake noten rozijnen & sinaasappel. Als je deze cake maakt geurt je hele keuken naar lekkere specerijen en sinaasappel. Het zijn warme smaken, perfect bij een kopje koffie of een heerlijke mok thee. Wij konden er niet vanaf blijven…

Swiepswoepswap…ehhh watte..?

Ja dit is er weer een uit de categorie ‘swiepswoepswap’ van Mandyandmore. Foodbloggers koken recepten van elkaar en geven er een eigen twist aan. Deze maand mocht ik een recept koken van Christinafoodlife. Mensen die mij wat beter kennen weten dat ik dol ben op verhalen. En voor familieverhalen heb ik helemaal een zwak. Dus toen ik op haar site las dat ze denkt aan haar vader als ze deze cake maakt was ik om. Deze cake moest het worden. Haar vader is Grieks en maakt de cake op de Grieks Orthodoxe feestdag ter ere van de Heilige Fanourios. De cake heet dan ook toepasselijk Fanouropita. Christina leerde dit oude familierecept van haar vader.

Mijn twist aan dit recept is het gebruik van klassieke cake ingrediënten zoals boter en eieren ipv olijfolie. Daarnaast voegde ik extra specerijen toe. Het maken van deze cake is makkelijk en snel. De smaak is fenomenaal. De cake is smeuïg en heeft een mooie kruim.

Meer bakrecepten

Er staan op de site meer lekkere recepten om zelf cake, taart of koekjes te bakken.

Muffins met chocolade en kersen

Cake met nectarines

Koekjes met chocolade en koffie

Aardbeientaart met banketbakkersroom

Cruffins gevuld in 3 smaken

Worteltaart met glazuur

Ingrediënten

Voor 1 cake

250 gr zelfrijzend bakmeel

200 gr suiker

250 gr roomboter (kamertemperatuur)

5 eieren (kamertemperatuur)

¼ tl fijn zeezout

½ tl kaneel

½ tl venkelzaad (gemalen, laat weg als je niet zo van venkel houdt)

1 tl 5-spice (ik gebruikte Euroma/Jonnie Boer)

1 tl vanille-extract

Rasp van twee sinaasappels

Rasp van een citroen

75 gr blanke rozijnen

100 gr walnoten, fijn gehakt (er mogen nog wat grotere stukjes inzitten)

Poedersuiker, voor garnering

Cakevorm, 30 cm

Zelf cake maken

Cake noten rozijnen & sinaasappel

 

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.

Tip: zorg dat de boter en eieren echt goed op kamertemperatuur zijn. Anders gaat het schiften tijdens het mengen.

Doe het zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel, 5-spice en venkelzaad in een kom en roer met een garde goed door elkaar.

Boter mixen

Doe de boter samen met de suiker in een kom en klop met een mixer of keukenmachine tot het luchtig en lichtgeel is (ca 5/7 min). Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen. Doe dan het vanille-extract en de rasp van de sinaasappels en citroen erbij, meng even kort.

Mix het bloemmengsel in 4 gedeelten door het botermengsel. Dus niet alles in een keer erin kieperen dan krijg je klonten. Mix op niet te hoge stand. Dat zorgt voor teveel luchtbellen waardoor je cake later inzakt. Als de bloem is opgenomen is het goed, dus niet te lang mixen.

Cake bakken

Spatel als laatste de rozijnen en walnoten door het beslag. Stort het beslag in de cakevorm en zet in de oven. Bak de cake in ca 60 minuten gaar en goudbruin. Steek na 50 minuten met een satéprikker in de cake. Als de satéprikker er droog uitkomt is de cake goed. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt en bak zo lang als nodig.

Laat de cake in de vorm en op een rooster 45 minuten afkoelen. Til de cake uit de vorm en laat verder afkoelen. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Tip: de cake is echt het lekkerst als deze is afgekoeld, dus misschien kun je je inhouden alhoewel de geur onweerstaanbaar is, hahaha…

Cake noten rozijnen & sinaasappel

Reacties

  1. Monique says:

    september 29th, 2021 at 5:09 pm (#)

    Het ziet er heel lekker uit met deze specerijen en de rasp. Ik ga dit uitproberen in combinatie met mijn kha bananenbrood. Ik laat het je weten!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    september 30th, 2021 at 11:25 am (#)

    Zal zeker lekker zijn, ik ben benieuwd!

  3. Carola says:

    oktober 1st, 2021 at 5:56 pm (#)

    Hi Inge,

    Je schrijft: vet de bakvorm in én bekleed (de vorm) met bakpapier. Voor mij is dit een nieuwe werkwijze. Heb ik dit nu goed begrepen?

    Groetjes, Carola

  4. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 3rd, 2021 at 10:44 am (#)

    Hi Carola, ja dat heb je goed gelezen en begrepen. Ik doe beide omdat het bakpapier dan mooi strak tegen de vorm aan zit/plakt. Het hoeft niet perse… Met alleen bakpapier lukt het ook. Hartelijke groet, Inge

  5. Carola says:

    oktober 3rd, 2021 at 6:28 pm (#)

    Bedankt Inge,

    Inmiddels de cake gebakken en hij is heerlijk. Helemaal top is dat 2 van de 3 pubers hem niet lekker vinden, haha. Des te meer voor ons!!

  6. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 3rd, 2021 at 7:28 pm (#)

    Hi Carola, Fijn dat in ieder geval een paar van jullie hem lekker vinden. Misschien ligt het aan de specerijen in de 5-spice. Daar zit namelijk ook een beetje kruidnagel in. Misschien de volgende keer alleen venkelzaad en kaneel en dan eens kijken… 😉 Geniet er nog van! Hartelijke groet, Inge

  7. Monique Slaats says:

    oktober 5th, 2021 at 10:38 pm (#)

    Lekker recept Inge! Ik heb de venkel en 5-Spice kruiden en de citrusrasp gecombineerd met mijn havermout-amandel-bananencake en het is super lekker geworden! Bedankt!

  8. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 7th, 2021 at 1:19 pm (#)

    Klinkt goed Monique, die variant wil ik ook wel eens proberen!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond