Cook!

Buikspek langzaam garen

Buikspek langzaam garen

Buikspek langzaam garen in gember en sojasaus. Dat geeft een donkere, intense en hartige smaak. Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Burma, food family & conflict’ van Bridget en Stephen Anderson. Een intrigerend familieverhaal dat de binnenkant van de Birmeese samenleving laat zien en de soms moeilijke overgang naar Myanmar. Hoe ik aan dit boek kom en wat ik ervan vindt lees je in mijn blog: ‘van Valencia naar Birma’.

Familiefavoriet

Het recept ‘Hokkien pork with ginger‘ is een van de favorieten van Bridget’s oma. Zij maakte het op speciale gelegenheden, en zoals Bridget schrijft in het boek ‘She would stand patiently over the simmering pot spooning off the fat as it rendered out of the pork belly leaving a wonderfully dark, salty, gingery broth with chunks of tender pork’. Ik was verkocht toen ik dat las…

Mijn lief is niet echt een vleeseter en zelfs hij vond dit het lekkerste vlees wat hij ooit gegeten heeft… Het is wat werk maar het nodigt uit tot cocoonen in het weekend. De specerijen zorgen ervoor dat je huis de hele dag heerlijk ruikt. Daarom alleen al is het meer dan de moeite waard..  In het boek staan trouwens meer Aziatische recepten die je het water in de mond doen lopen. Misschien moet ik de ‘(zoet) zure soep met linzen en rabarber’ toch ook maar eens maken (plaatje staat in de blog)…. de dagen zijn te kort…er is teveel wat ik wil ontdekken…

Buikspek vet of niet?

Van zichzelf is buikspek natuurlijk een vet stukje vlees. Maar het langzaam garen zorgt ervoor dat het vet wegsmelt. Wat overblijft is een heerlijk stuk vlees met een klein randje vet wat lekker is. En ik houd echt niet van vet vlees dus dat wil wat zeggen…

Ingrediënten

Voor 4 personen (of verdubbel en bewaar een portie voor een andere dag)

Om te marineren:

750 gr buikspek (zonder zwoerd)

2 el zonnebloemolie

2 el suiker

100 ml droge sherry (klein flesje slijter)

6 el lichte sojasaus (geen ketjap/ik gebruikte lichte Chinese sojasaus)

2 el ketjap manis

1 stokje kaneel van ca 6 cm.

2 hele steranijs

6 kruidnagels

 

Om te bereiden:

2 uien, fijn gesnipperd

1 el geraspte gember

1 el fijn gehakte knoflook

2 gedroogde chilipepers (klein)

1 tl 5-spicepoeder

 

Als toevoeging:

2 eieren + 1 tl azijn

2 paksoi

200 gr witte rijst

2 el zonnebloemolie

2 el ketjap manis

Zout en peper

Buikspek langzaam garen

Bereiding

Voorbereiding

Snijd de buikspek in repen van 1,5 cm en daarna de plakken in stukjes van ongeveer 3 a 4 cm breed. Bak de stukjes in kleine hoeveelheden tegelijk in de zonnebloemolie tot ze lichtbruin zijn. Schep in een schaal. Bewaar het bakvet.

Verhit de suiker langzaam in een kleine (hoge) pan met dikke bodem totdat deze lichtbruin kleurt. Niet roeren, alleen de pan een beetje heen en weer ‘walsen’ ofwel draaien. Schenk langs de rand van de pan voorzichtig de sherry bij de gekarameliseerde suiker. Let op, dit spettert. Als het niet meer spettert de lichte sojasaus, ketjap manis, kaneel, steranijs en kruidnagel toevoegen. Schenk de marinade over het vlees, dek af en zet 12 uur in de koelkast.

Bereiding

Verhit 2 el van het overgebleven bakvet in een braadpan. Bak de uien tot ze zacht zijn. Voeg knoflook, gember, 5-spice en de hele gedroogde chilipepers toe en bak nog een paar minuten. Voeg daarna het buikspek met de marinade, inclusief de specerijen toe. Schenk zoveel water in de pan tot het vlees onder staat.

Breng aan de kook en zet dan op de laagste stand. Het geheel mag alleen heel zachtjes borrelen. Sudder het vlees ongeveer 2 uur of tot het buikspek helemaal zacht is.

Schep gedurende het garen het vet wat naar de oppervlakte komt er heel voorzichtig met een niet te diepe (soep) pollepel af. Dit doe je door met de pollepel langzaam een lichte draaiende beweging te maken waarbij alleen het bovenste vette laagje (de eerste millimeter) van de vloeistof in de lepel terecht komt (even oefenen ;). Blijf dit tussendoor steeds doen tot je geen vet meer ziet.

De bijgerechten

Kook de eieren 7 minuten in water met een tl zout en een tl azijn. Dan zijn ze half hard. Laat afkoelen en pel voorzichtig.

Kook de rijst met wat zout volgens de aanwijzing op de verpakking.

Snijd de onderkant van de paksoi, en vervolgens het witte deel in stukken van 3 cm. Spoel en zet apart. Snijd het groene blad eveneens in repen van 3 cm. Spoel en zet apart. Verhit een wok met 2 el zonnebloemolie. Bak de witte stukken 3 minuten met een tl grof zeezout en wat gemalen peper. Voeg het groene blad toe met 2 el ketjap manis. Bak nog 2 minuten.

Serveer het buikspek met een half gekookt ei, de rijst en paksoi.

Paksoi & rijst

Reacties

  1. Stephanie says:

    februari 3rd, 2020 at 3:04 pm (#)

    Ga ik van het weekend proberen. Heeft mijn potje 5 Spice van Jonnie een bestemming … eindelijk.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    februari 3rd, 2020 at 3:05 pm (#)

    Of ik het wist…. Succes en laat me weten wat je ervan vond.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond