Cook!

Boterkoek of? 'Krinkjes'

Boterkoek of ‘Krinkjes’?

Boterkoek of ‘Krinkjes’? Tja ik hoor je denken..Krinkjes? In mijn verhaal over de borgen van Groningen vertelde ik dat in de Fraeylemaborg (prachtige plek) recepten zijn gevonden in manuscripten van begin 19e eeuw. En ‘Krinkjes’ stond daar ook tussen. Dat betekent dus dat de Krinkjes uit dit recept, gemaakt zijn in de keuken op de foto hieronder. Dat vind ik wel bijzonder..

Oorspronkelijke recept Fraeylemaborg

Neemt 3/4 lbs tarwenmeel, 3/4 lbs gesmolten boter, 4 lood broodsuiker, 3/8 lbs corinten, sucade, oranjesnippers, en notemuscaat naar smaak, men legt de vormpjes in een taartepan, doch doet ze maar half vol, van onder en boven vuur, maar van onder weinig.

Lbs, lood, corinthen?? Na wat ontcijferen vond ik het juiste gewicht en corinthen zijn natuurlijk krenten!

Boterkoek?

De verhouding tussen het meel en de boter is dezelfde dus het leek mij een soort gevulde boterkoek met heel weinig suiker. In het recept gebruiken ze kleine vormpjes. Het voordeel daarvan is dat je de koek niet hoeft te snijden. Een mini-muffinvorm zal goed werken. De koek is bros aan de buitenkant, en zacht en kruimelig aan de binnenkant…. erg lekker! En ik ben helemaal geen fan van boterkoek!

Sucade en oranjesnippers

Het zijn ingrediënten die in de meeste supermarkten niet meer te verkrijgen zijn (verwar sucade niet met de felgroene en rode bigarreaux). Bij De Notenkoning kun je het online bestellen.

Oranjesnippers zijn gekonfijte sinaasappelschillen. Sucade is de gekonfijte schil van de vrucht van de sukadeboom, Citrus medica.

Mijn versie van ‘Krinkjes’

Ik heb de helft van het oorspronkelijke recept gemaakt en er kaneel en een snuf zout aan toegevoegd. De bovenkant heb ik bestreken met losgeklopt ei voor een mooi bruin kleurtje.

Ingrediënten

170 gr tarwemeel

170 gr boter, in blokjes op kamertemperatuur + extra om in te vetten

20 gr poedersuiker (dit klopt echt!)

40 gr sucade

40 gr oranjesnippers

85 gr krenten

¼ tl nootmuskaat

¼  tl kaneel

Snufje zout

1 ei, losgeklopt

Boterkoek of? 'Krinkjes'

 

Keuken Fraeylemaborg

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170C. Klop de boter met een mixer los en voeg de suiker, specerijen en zout toe. Als het een glad geheel is voeg dan de bloem toe en meng tot een glad deeg. Spatel de sucade, oranjesnippers en krenten door het beslag.

Vorm invetten en bekleden

Vet een dichte vorm van ca 16 cm in met boter en bekleed de bodem en wanden met bakpapier*. Gebruik een dichte vorm en geen springvorm anders gaat de boter wellicht lekken. Mini-muffinvormpjes (of iets anders van deze grootte) kan ook. Deze hoef je alleen goed in te vetten.

Beslag in vorm

Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Dit lukt het beste met de bolle kant van een lepel. Het deeg is nogal zacht en plakkerig. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopt ei. Zet in het midden van de oven en bak ca. 25 minuten. Laat afkoelen in de vorm op een rooster. Til wanneer afgekoeld voorzichtig uit de vorm.

*Zet je vorm op het bakpapier en teken een rondje langs de rand met een potlood, knip uit. Knip dan lange repen van het bakpapier en zet die rondom in de vorm. Knip dan nog twee lange stroken bakpapier en leg deze kruislings in de vorm, ze hangen over de rand. Hieraan til je straks de koek uit de vorm.

Boterkoek of 'Krinkjes'

Reacties

  1. Lianne / De Zoetekauw says:

    juni 29th, 2020 at 7:52 pm (#)

    Hoi! Ziet er lekker uit, nog niet eerder van gehoord, maar dit lijkt mij leuk om eens te proberen. 🙂

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juni 29th, 2020 at 8:25 pm (#)

    Zeker doen. Ik vond het de tweede dag nog lekkerder. De smaak van de rozijnen en sucade is dan echt ingetrokken. Omdat het wat kruimelig is werkt een mini-muffin vorm waarschijnlijk beter. Dan is het een ‘hapklaar’ stukje koek. Succes!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond