Cook!

Geitenbal of bitterbal?

Bitterbal of geitenbal?

Bitterbal of geitenbal? De inspiratie voor deze knapperige geitenkaas ‘bitterballen’ komt uit Griekenland. In deze blog lees je hoe mijn vader ooit de testikels van een geit kreeg voorgeschoteld, wat doe je dan?…

Deze ‘bitterballen’ zijn gevuld met geitenkaas. Een lekkere snack bij de borrel of heel verrassend als voorafje met een kleine salade.

Welke soort geitenkaas?

Voor de vulling kun je verschillende soorten geitenkaas gebruiken afhankelijk van je voorkeur. Vaste, maar toch smeuïge, geitenkaas. Of hele zachte kaas die uit de bitterbal loopt bij het doorbijten- of snijden (die is heerlijk als voorgerecht!).

Zorg er in ieder geval voor dat de kaas ijskoud is tijdens de voorbereiding. Anders kun je er geen balletjes van rollen.

De geitenbal op de foto (zie onderaan het recept) is gemaakt met vaste maar toch smeuïge geitenkaas.

Lekkere makkelijke hapjes

Wil je meer hapjes tegelijk maken? Check dan deze:

Krokante kipreepjes

Muhammara, lekkere Arabische spread

Ingrediënten

Voor 12 stuks

100 gr bloem

1 tl oregano, gedroogd

1 tl tijm, gedroogd

1 tl koriander, gedroogd

1 tl munt, gedroogd

1 tl paprikapoeder

½ tl gemberpoeder

2 eieren

75 gr panko, gedroogd grof broodkruim, bij de Aziatische producten

50 gr wit en zwart sesam (of wat je in huis hebt)

200 gr geitenkaas naar keuze

1 fles zonnebloemolie van 1 liter

Zout/peper

 

Voor de salade:

½ komkommer

Handje sla

2 el olijfolie

Sap van een halve citroen

Zout/peper

Optioneel: honing en nigellazaadjes (uienzaad)

 

Bitterballen met geitenkaas

Bereiding

Bitterballen maken doe je zo

Doe in drie schaaltjes de volgende ingrediënten, 1: bloem gemengd met kruiden en specerijen, peper naar smaak, 1 tl zout. 2: 2 geklutste eieren, snuf zout. 3: panko gemengd met sesamzaadjes.

Verdeel de geitenkaas in stukjes van ca. 15 gram en draai er balletjes van. Zorg dat de kaas koud is anders lukt het niet. Rol de balletjes door de bloem, daarna het ei en de panko. Daarna weer bloem, ei, panko. Leg op een bord.

Verhit de olie in een pan tot ca. 175C. Gebruik hiervoor een thermometer of test met een stukje brood. Dit moet in 2 minuten mooi goudbruin zijn. Bak een paar balletjes tegelijk en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

Kleine salade maken

Snijd de komkommer in grove stukken en meng met een handje sla. Klop een dressing van de olie met citroen, zout en peper. Voeg eventueel 1 tl honing toe als de dressing te zuur is. Meng de sla met de dressing en besprenkel met nigellazaadjes.

Serveer de geitenkaasballen warm met de salade. Of serveer ze als borrelhapje.

(Laat de olie afkoelen en giet terug in de fles. Deze kun je gerust nog een keer gebruiken om te frituren)

Geitenbal of bitterbal?

Reageer, je e-mail wordt niet getoond