Recepten

Berbere specerijenmix

Berbere specerijenmix zelf maken

Inmiddels staan er gerechten uit Marokko en zelfs Zanzibar op de site. Toch is Afrika nog onderbelicht, en zeker Ethiopië stond niet op mijn lijst. Dat is ook niet verwonderlijk want heel bekend is deze keuken hier (nog) niet. Daar mag wel verandering in komen bedacht ik me. Zeker toen ik erachter kwam dat de Berbere specerijenmix uit Ethiopië komt. Deze hete en kruidige mix heb ik jaren geleden voor het eerst geproefd in een gerecht van Ottolenghi. Berbere specerijenmix kon je toen nog niet krijgen dus destijds heb ik de ingrediënten opgezocht en een eigen mix gemaakt.

Berbere betekent heet!

De naam Berbere komt uit het Amhaars, een taal die onder andere gesproken wordt in Ethiopië en dan vooral in de regio Amhara waar ook de hoofdstad Addis Abeba ligt. Traditioneel zitten er in de mix meerdere pepersoorten. Andere ‘vaste’ ingrediënten zijn fenegriek, gember, nootmuskaat, kaneel, paprika en knoflook. Maar zoals het met veel specerijenmixen gaat heeft iedere regio en soms familie een eigen recept.

Specerijenmix kopen

Inmiddels kun je de Berbere specerijenmix hier wel krijgen. Zowel Santa Maria (geen toegevoegd zout) als Verstegen heeft het in hun assortiment opgenomen. Ik zag dat de mix van Santa Maria voor 42% uit pepers bestaat! Dat is wel heel heet. Onze smaakpapillen zijn daar over het algemeen niet op afgestemd. Wij proeven dan niets anders meer dan heet. En dat is jammer want dan mis je een heleboel smaaklagen. Misschien dan toch maar zelf maken? Het recept vind je hieronder.

Recepten met Berbere

Je kunt een specerijenmix op veel manieren gebruiken. Dat hoeft lang niet altijd in een stoofpot of op vlees of vis. Je kunt er bijvoorbeeld ook heerlijke croutons mee maken. Zoals in deze salade met eendenborst, croutons met Berbere en zoetzure rode biet.

Om in Afrikaanse sferen te blijven heb ik met deze mix een stoofgerecht uit Ethiopië gemaakt. Deze Doro Wat is een pittige stoofschotel met rundvlees. Die kun je serveren met couscous, rijst of met traditionele Injera. Dat zijn pannenkoekjes waar je steeds een stukje aftrekt om mee te eten. Dus heb je zin om de Afrikaanse keuken te leren kennen zonder dat je mond in brand staat? Maak dan dit stoofvlees uit Ethiopië met de Berbere specerijenmix en geniet.

25 beste specerijen!

Koken zonder specerijen is als liefde zonder …. Nou ja zoiets dan… Ik kan me koken zonder specerijen niet (meer) voorstellen. Daarover schreef ik de blog Spicegirl, 25 beste specerijen.

Ingrediënten

Voor een potje Berbere mix

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten

½ tl cayennepeper

2 el paprikapoeder mild

1 tl gemberpoeder

½ tl knoflookpoeder

½ tl kaneel

¼ tl nootmuskaat

6 (groene) kardemompeulen

1 tl fenegriekzaadjes (of 1 tl poeder)

1 tl komijnzaadjes

4 kruidnagels, heel

1 tl grof zeezout

4 pimentbessen, heel

3 gedroogde kleine chilipepers

10 zwarte peperkorrels

Berbere specerijenmix

Bereiding

Haal de zwarte zaadjes uit de kardemompeulen door ze voorzichtig te kneuzen. Doe deze zaadjes samen met de fenegriek, komijn, kruidnagels, zeezout, chilipepers, zwarte peperkorrels en pimentbessen in een vijzel. Stamp en wrijf net zo lang tot alles poeder is.

Tip: vooral de fenegriekzaadjes zijn erg hard. Heb je daar geen zin in koop dan vooral de poedervorm.

Meng alle specerijen door elkaar en bewaar in een afgesloten potje.

 

Specerijenmix zelf maken

Reageer, je e-mail wordt niet getoond