Cook!

Banketbakkersroom, crème patissiere, gele room, custard

Banketbakkersroom zelf maken

Banketbakkersroom kun je makkelijk zelf maken. Deze gele room, custard of crème patissière vind je in allerlei gebak, taarten en toetjes. De bekendste toepassing  in Nederland is ongetwijfeld de Tompouce. Een van mijn lievelingsgebakjes want ik ben dol op banketbakkersroom. Maar dan wel de echte hè…. Anders laat maar…

Ik weet eigenlijk niet waarom mensen aarzelen om zelf banketbakkersroom te maken. Het belangrijkste is blijven roeren zodat je eidooier niet stolt tot roerei. Dan kan het eigenlijk niet mislukken. Het is in 10 minuten klaar en eenmaal zelf gemaakt ga je dit nooit meer kopen in de winkel.

Vanille is peperduur

In crème patissière hoort vanille en dan het liefst van een vanillepeul. Alleen zijn die peulen de laatste jaren schrikbarend duur geworden. Vanille wordt ook wel het nieuwe goud genoemd. Daarom geef ik bij de bereiding twee mogelijkheden. Met een peul of vanille-extract als vervanging.

Basisrecept en glutenvrij

Dit is een fijn basisrecept waarmee je alle kanten op kunt. Omdat ik in dit recept maïzena gebruik in plaats van bloem is het ook nog eens glutenvrij.

Taart met banketbakkersroom

En wat kun je er dan zoal mee maken? Wat denk je van deze overheerlijke aardbeientaart die je af kunt maken met superlekkere Italiaanse limoenmeringue. Dat is een feestje van een dun krokant deeglaagje met zoete gele room, frisse aardbeien en lichtzure meringue. Houd je van zoet op zoet? Laat dan de limoen weg en maak de gewone Italiaanse meringue. En die meringue maak je dus van de eiwitten die je overhoudt van deze banketbakkersroom.

Met de banketbakkersroom heb ik ook heerlijke cruffins gemaakt in drie smaken: kaneel, chocolade en abrikozenjam. Alle cruffins zijn gevuld met banketbakkersroom. Je likt je vingers erbij af!

De hoeveelheid van het recept hieronder is voldoende voor 1 taart van ca 20/22 cm of 8 kleine taartjes. Voor de cruffins heb je maar een half recept nodig.

Banketbakkersroom bewaren

In een schone pot of schaal kun je deze room een dag of vijf bewaren in de koelkast.

Ingrediënten

Voor 1 portie

250 ml melk

½ vanillestokje of 2 tl vanille-extract

50 gr suiker

50 ml slagroom

60 gr eidooier (ca 3 eieren)

25 gr maïzena

Banketbakkersroom zelf maken

Banketbakkersroom zelf maken

Banketbakkersroom afdekken met folie

Banketbakkersroom, crème patissiere, gele room, custard

 

 

 

Bereiding

Meng de slagroom, suiker en eidooier in een kom en klop door elkaar. Voeg de maïzena toe en klop met een garde net zolang tot er geen klontjes meer inzitten. Het mengsel moet echt glad zijn anders krijg je klontjes in je gele room.

Melk koken

Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Doe het merg en de peul samen met de melk in een pannetje en breng aan de kook (of gebruik vanille-extract).

Roeren, roeren, roeren..

Haal de peul uit de melk en giet een derde bij de eieren. Meteen met een garde roeren zodra je de melk toevoegt anders krijg je roerei. Giet het eimengsel terug bij de rest van de melk in de pan. Blijf constant roeren met een garde en breng opnieuw aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken op middelhoge temperatuur, constant roeren (het doorkoken is nodig om de eidooiers en maïzena te laten binden).

Giet de banketbakkersroom nu in een schaal. Leg plasticfolie direct op de banketbakkersroom en dek helemaal af. Dit zorgt ervoor dat je geen vel krijgt. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Roer voor gebruik de banketbakkersroom met een garde of mixer los tot een mooie gladde crème.

Banketbakkersroom, crème patissiere, gele room, custard

Reacties

  1. Stephy says:

    mei 11th, 2021 at 6:11 pm (#)

    Gewoon zo oplepelen… ziet er heerlijk uit!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 12th, 2021 at 10:49 am (#)

    Precies dat..! Kan de verleiding meestal niet weerstaan, haha..

Reageer, je e-mail wordt niet getoond