Cook!

Arabische wortels & salade

Arabische salade & wortels

Met grote regelmaat staat deze ‘Arabische salade & wortels’ hier op tafel. Niet alleen bij etentjes (waarbij de ohh’s.. en ahh’s… niet van de lucht zijn) maar ook gewoon met couscous en lekkere kip uit de oven of heerlijke zalm met citroen en granaatappel.

Vegarabia

Dit recept is een vrije vertaling uit het boek Vegarabia. Daar is het een maaltijdsalade. Ik laat echter wat ingrediënten weg en vindt deze salade een kleurrijke smaakbom die goed met van alles combineert.

Maaltijdsalade

Wil je er een maaltijdsalade van maken? Voeg dan wat geitenkaas toe en extra noten. Eventueel een lekker stuk brood erbij.

Salades combineren

Als onderdeel van een groter etentje kun je deze wortelsalade ook combineren met deze rijstsalade met olijven & abrikozen en een lekker groene kruidensalade. Voeg de couscous met kruiden en kip of zalm toe en je zet een waar feestmaal op tafel.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Olijfolie

50 gr hazelnoten

600 gr wortelen in allerlei kleuren

1 tl honing

1 tl granaatappelmelasse (gewoon in de supermarkt verkrijgbaar)

2 el tijmblad (1 el als je gedroogde gebruikt)

½  rode ui, in hele dunne ringen

1 zak (ca 75 gr) gemengde sla, liefst met eikenblad en rucola erin

Grof gemalen peper en zout

 

Dressing:

1 teen knoflook, geperst

¼ tl kaneel

¼ tl komijnpoeder

¼ tl paprikapoeder, mild

¼ tl pul biber (Turkse chili vlokken) of pikant paprikapoeder

Sap van 1 citroen

Kneepje honing

2 el olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C

Wortels roosteren in de oven

Schil de wortelen, verwijder het loof, en snijd dikke exemplaren in de lengte doormidden. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een mengsel van 2 el olijfolie, 1 tl honing, 1 tl granaatappelmelasse, tijm, peper en zout. Meng goed en giet over de wortels. Zorg dat de wortels rondom goed bedekt zijn (gewoon met je handen er doorheen). Schuif in de oven en rooster in ca 30/40 minuten gaar. De uiteinden zullen karamelliseren, dat is niet erg. Haal uit de oven en zet apart.

Doe ondertussen alle ingrediënten voor de dressing in een lege jampot. Schud flink.

Noten roosteren

Verwarm een tl olie in een kleine koekenpan en voeg ½ tl zeezout toe. Doe de hazelnoten in de pan en rooster licht. Laat afkoelen op een bord met keukenpapier. Hak grof (er mogen nog enkele hele noten tussen zitten).

Leg de (nog warme) wortels op een schaal en meng met de rode ui, sla en hazelnoten. Giet de helft van de dressing er overheen en meng voorzichtig door elkaar. Voeg naar smaak meer dressing toe. Serveer direct.

Arabische salade met wortels

Reageer, je e-mail wordt niet getoond