Recepten

Cendol Indonesisch toetje

Cendol Indonesisch toetje

Cendol is een Indonesisch toetje. Traditioneel wordt het geserveerd als een ijskoud drankje. Het is een nagerecht met bijzondere  smaken en structuren dat mij nieuwsgierig genoeg maakte om uit te proberen. Het is een van de gerechten die ik gekookt heb uit het boek Baru Belanda van Pascal Jalhay waar ik ook een blog over schreef.

Kokosslagroom

Ik heb wel de vrijheid genomen hier en daar wat aan te passen en vooral veel minder suiker te gebruiken omdat het naar mijn smaak te zoet was. Ook heb ik kokosslagroom gemaakt in plaats van kokosroom in een slagroomspuit met gaspatronen te doen omdat lang niet iedereen zo’n  apparaat voorhanden heeft.

Tapiocaparels

De tapiocaparels had ik uit nieuwsgierigheid een half jaar geleden al eens gekocht maar nog niks mee gedaan. Ze zijn te koop in de meeste toko’s van groot naar klein formaat. Ik vond het in dit geval fijn dat ze klein waren. Ze smaken een beetje naar jelly pudding waar ik normaal niet zo van houdt maar in combinatie met de specerijensiroop en kokosroom krijgt het echt een andere beleving. Als je van een dessert met bijzondere smaken zoals citroengras en kokos houdt is dit beslist een aanrader.

De andere gerechten die ik uit het boek Baru Belanda gekookt heb zijn: Saté met ketjapsaus & een amuse met Tartaar van garnalen en milde sambal.

Ingrediënten

Voor 4 kleine glazen

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 45 minuten (tot 2 uur)

Voor de siroop:

40 gr Javaanse suiker / gula Jawa (toko)

100 ml water

½  vanillestokje

½ kaneelstokje

1 stengel citroengras, gekneusd

3 limoenblaadjes, gekneusd (toko diepvries)

Voor de parels:

600 ml water (of 400 ml water en 200 ml bietensap voor een mooie rode kleur)

7 pandanbladeren (toko)

50 gr tapiocaparels (toko)

Voor de afwerking:

Een half recept kokosslagroom (ik gebruikte de vlierbloesemvariant)

Optioneel: eetbaar bloemetje

Cendol Indonesisch toetje

Bereiding

Siroop maken

Laat voor de siroop de suiker smelten in een pan met het water. Voeg het opengesneden vanillestokje, kaneelstokje, limoenblaadjes en citroengras toe. Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot de helft. Verwijder het kaneel- en vanillestokje, de limoenblaadjes en citroengras. Zeef de siroop en laat afkoelen.

Tapiocaparels koken

Breng het water (en evt sap) voor de parels aan de kook. Knoop de pandanbladeren samen en leg in het water. Draai het vuur laag en laat de bladeren 15 minuten trekken als thee (niet laten koken). Verwijder de pandanbladeren. Breng weer aan de kook, roer er de tapiocaparels door en laat zachtjes koken tot deze gaar zijn (af en toe doorroeren). Ze zijn dan helemaal doorschijnend. Kan 15 minuten tot 2 uur duren, afhankelijk van de dikte van de parels. Giet ze af in een zeef, spoel ze koud en laat uitlekken.

Maak de kokosslagroom volgens recept.

Schenk wat siroop, ongeveer 2 tl, in ieder glas en schep daar de tapiocaparels op. Draai een mooi toefje van de kokosslagroom en leg er een eetbaar bloemetje op. Heb je geen eetbare bloemen dan kun je ook een blad van het gekookte citroengras knopen en erbovenop leggen voor een mooi effect.

(klik op foto voor vergroting)

Cendol Indonesisch toetje

Reageer, je e-mail wordt niet getoond